Εκτός Eurovision 2021 η Λευκορωσία! Διαβάστε την ανακοίνωση της EBU

Η EBU με σημερινή ανακοίνωση της επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό της Λευκορωσίας από την Eurovision 2021. Ως γνωστόν η Λευκορωσία είχε επιλέξει αρχικά το συγκρότημα Galasy ZMesta να την εκπροσωπήσει στην φετινή Eurovision με το τραγούδι Ya Nauchu Tebya το οποίο όμως κρίθηκε άκυρο από την EBU εξαιτίας των πολιτικών αναφορών.

Έτσι η EBU έδωσε την ευκαιρία στην εθνική τηλεόραση της Λευκορωσίας BTRC είτε να αλλάξει τους στίχους της συμμετοχής της είτε να στείλει ένα άλλο τραγούδι. H Λευκορωσία έστειλε όντως ένα νέο τραγούδι το οποίο όμως όπως φαίνεται παραβίαζε αρκετούς από τους κανόνες τoυ διαγωνισμού.

Η ανακοίνωση της EBU

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, γράψαμε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BTRC, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την συμμετοχή της Λευκορωσίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, να μεριμνήσει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τροποποίηση της συμμετοχής τους στον φετινό διαγωνισμό για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες του διαγωνισμού.

Μετά από αυτό ο BTRC υπέβαλε ένα νέο τραγούδι, από τους ίδιους καλλιτέχνες, μέσα σε ένα συμφωνημένο χρονικό πλαίσιο. Η EBU και η Ομάδα Αναφοράς, το διοικητικό συμβούλιο του Διαγωνισμού, εξέτασαν προσεκτικά τη νέα συμμετοχή για να αξιολογήσουν την εγκυρότητά της για διαγωνισμό.

Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η νέα συμμετοχή παραβίαζε επίσης τους κανόνες του διαγωνισμού που διασφαλίζουν ότι ο Διαγωνισμός δεν θα χειραγωγηθεί ούτε θα πέσει σε ανυποληψία.Καθώς η BTRC δεν κατάφερε να υποβάλει μια κατάλληλη συμμετοχή εντός της παρατεταμένης προθεσμίας, δυστυχώς, η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο.

O αποκλεισμός

Φαίνεται λοιπόν πως η πολιτικοποίηση των στίχων δεν αποφεύχθηκε ούτε αυτή την φορά για την Λευκορωσική συμμετοχή. Το πρώτο τραγούδι περιείχε σαφείς αναφορές κατά των διαδηλωτών εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, μετά τις καταγγελίες πως επικράτησε στις εκλογές της χώρας με νοθεία. Συγκεκριμένα στην πρώτη συμμετοχή τους οι Galasy ZMesta παραβίασαν τον παρακάτω κανόνα της EBU.

Οι στίχοι ή / και η παράσταση των τραγουδιών δεν πρέπει να φέρουν σε αναστάτωση τα Shows, την Eurovision ή την EBU. Κατά τη διάρκεια της Eurovision δεν επιτρέπονται στίχοι, ομιλίες, χειρονομίες πολιτικής, εμπορικής ή παρόμοιας φύσης.

Μετά την ακύρωση της φετινής Λευκορωσικής συμμετοχής, η Λευκορωσία θα απέχει για πρώτη φορά από τον διαγωνισμό της Eurovision από της πρώτη της συμμετοχή το 2004. Θυμίζουμε πως η Λευκορωσία άλλαξε τους περσινούς εκπροσώπους της, το συγκρότημα VAL καθώς έκαναν δηλώσεις κατά της Λευκορωσικής κυβέρνησης, η οποία θεωρείται από πολλούς ως “η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης”. Ας θυμίσουμε το Ya Nauchu Tebya, το πρώτο τραγούδι που έστειλε το συγκρότημα Galasy ZMesta.

Η Eurovision 2021 μετά τις αποχωρήσεις Αρμενίας και Λευκορωσίας θα πραγματοποιηθεί πλέον με την συμμετοχή 39 χωρών, ενώ στον Α ημιτελικό που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μάιου και στον οποίο θα συμμετείχε η Λευκορωσία, θα διαγωνιστούν 16 χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.