Κύπρος 1993: Κυριάκος Ζυμπουλάκης, Δήμος Μπέκε και το “φάντασμα” της Ευρυδίκης

Κύπρος 1993: Κυριάκος Ζυμπουλάκης, Δήμος Μπέκε και το “φάντασμα” της Ευρυδίκης

Oι ερμηνευτές

19 ετών τότε και οι δύο ερμηνευτές, κατάγονται από την Αμμόχωστο. Τόσο ο Κυριάκος Ζυμπουλάκης (μετέπειτα Ζουμπουλάκης), όσο και ο Ολλανδοκύπριος Δήμος (Βαν) Μπέκε είναι πολυοργανίστες, με σπουδές μουσικής. Με το Πιστεύω φίλε ήρθαν 5οι στον διαγωνισμό ΕΟΚ-Κύπρου το 1992. Τραγουδούσαν αρκετό καιρό στο night club του Άριστου Μοσχοβάκη στη Λεμεσό (το γνωστό «Λεωφόρος 115») και ετοίμαζαν τότε το πρώτο τους άλμπουμ. Τι έδωσε η Ολλανδία; Μηδέν. Το τραγούδι κατετάγη 19ο με 17 μόλις βαθμούς (10 από την Ελλάδα, 5 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 2 από τη Δανία).

Πολλά χρόνια αργότερα, και αφότου είχε ηχογραφήσει δύο προσωπικούς δίσκους, ο Δήμος Μπέκε αντικατέστησε τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου στους ΟΝΕ. Μετά τη διάλυσή τους συνέχισε τις εμφανίσεις σε μαγαζιά, αλλά και στη δισκογραφία κάνοντας φωνητικά, προτού εμφανιστεί στο The Voice 1, μια παρουσία που συζητήθηκε πολύ, ενώ ξεχώρισε και στο σώου «Your face sounds familiar», φθάνοντας στον τελικό. Ο Κυριάκος Ζουμπουλάκης ηχογράφησε ένα προσωπικό άλμπουμ και ακολούθησε πιο σιωπηρή πορεία. Η στιχουργός Ροδούλα Παπαλαμπριανού, η οποία έγραψε και τη συμμετοχή του 1996, είναι δημοσιογράφος.

Ηχογραφημένα φωνητικά από την Ευρυδίκη ή μήπως όχι;

Η φωνή πίσω από την αρχική, αλλά και τη δεύτερη κορώνα του κυπριακού τραγουδιού δεν ήταν η Ευρυδίκη, όπως πίστευαν πολλοί φαν. Για πολλά χρόνια υπήρχε η εντύπωση πως το τραγούδι θα μπορούσε να είχε ακυρωθεί, καθώς απαγορεύονται οι προηχογραφημένες φωνές (το 1999 η Κροατία τιμωρήθηκε για τον λόγο αυτό). Πρόσφατα, όμως, κυκλοφόρησε ένα βιντεάκι από τις πρόβες που αποδεικνύει ότι η μεσαία κοπέλα των φωνητικών (με φωνή που μοιάζει πολύ με εκείνη της Ευρυδίκης) είναι εκείνη που τραγουδά ζωντανά. Εκτός από τη Joanna Barrington (στα δεξιά), αγνοούμε ποιες είναι οι κοπέλες επί σκηνής, καθώς και ο σαξοφωνίστας.

Η σκηνική παρουσία, η καρτ-ποστάλ και το βίντεο-κλιπ

Μετά από τον τελικό της 23ης Μαρτίου, ο Άριστος Μοσχοβάκης ζήτησε τη συνδρομή του Γιώργου Θεοφάνους στην ενορχήστρωση, ενώ αισθητή ήταν η βελτίωση και στις φωνές των δύο ερμηνευτών, ωστόσο οι προσδοκίες παρέμειναν χαμηλές. Εμφανίστηκαν φορώντας άσπρα και μαύρα ρούχα, με κεντίδια. Τρυφερό ήταν το βίντεο-κλιπ, με δύο αγοράκια που έμοιαζαν εκπληκτικά στους ερμηνευτές, να παίζουν με τα όπλα σε κάτι χαλάσματα, συμβολίζοντας τη μακροχρόνια φιλία τους, που σφραγίστηκε υπό τους ήχους ενός σαξοφώνου, σε θάλασσες, αρχαία και λουλούδια.

Παιχνιδιάρικη ήταν και η καρτ-ποστάλ που προηγήθηκε της εμφάνισής τους, να αρμέγουν κατσίκες και αγελάδες, να φτιάχνουν τυρί στο τυροκομείο και στο τέλος να κλέβουν δύο κεφάλια, κάπως παράταιρη όμως με το ανθρωπιστικό, σοβαρό μήνυμα του τραγουδιού (το ίδιο λάθος έκανε η Ευρυδίκη το 1994, ο Άλεξ Παναγή το 2000 και η Μαντώ το 2003: πρέπει να προδιαθέτεις το κοινό, αντίστοιχα με το περιεχόμενο του τραγουδιού· δεν μπορείς να κάνεις «χαριτωμενιές» και μετά να παρουσιάζεις ένα μελαγχολικό τραγούδι· θα σου γυρίσει μπούμερανγκ). Ιστορικός, πάντως, έμεινε ο στίχος: «Είν’ το βλέμμα τους θολό και σηκώνουνε σταυρό».

Ο εθνικός τελικός

Για άλλη μια φορά επιστρατεύτηκε 24μελής επιτροπή, για να κρίνει 8 (εκ συνόλου 78) τραγούδια, με επώνυμη ψηφοφορία. Ο εθνικός τελικός έγινε στον ίδιο χώρο, το Συνεδριακό Κέντρο δηλαδή, με παρουσιάστρια την Μαρίνα Μαλένη. Ανάμεσα στους υποψηφίους συναντάμε γνωστά ονόματα, όπως ο Άλεξ Παναγή, ο μετέπειτα παρουσιαστής Λουκάς Χάματσος, η Κατερίνα Χαρτόσια και η Έλενα Πέτα πριν γίνει… Ελένη Πέτα και εκτοξευθεί η καριέρα της. Στο διάλειμμα τραγούδησε τις επιτυχίες της η Ευρυδίκη. Στίχους στην αγγλική διασκευή, Look at the world, έγραψε η Joanna Barrington (φωνητικά CYP 92, 94), ενώ στην ιταλική, Vivi così, o δημοσιογράφος Γαλαντής Λουκάκης.

 

1 Yia sena tragoudo

(Για σένα τραγουδώ)

I sing for you Alex Panayi

(Άλεξ Παναγή)

141 3ο
‘Αλεξ Παναγή/’Αλεξ Παναγή
2 Monos ki’apopse

(Μόνος κι απόψε)

Alone again tonight Loukas Hamatsos

(Λουκάς Χάματσος)

103 5ο
Gregory Geryan/Σούλλα Ορφανίδου
3 Tha perimeno

(Θα περιμένω)

I’ll be waiting Haris Koutsavakis

(Χάρης Κουτσαβάκης)

48 8ο
Χάρης Κουτσαβάκης & Μιχάλης Παπύρου/Μιχάλης Παπύρου
4 Nichta

(Νύχτα)

Night Marietta Mitsidou

(Μαριέττα Μητσίδου)

180 2ο
Φίλιππος ντε Καστάν/Γλαύκος Ευσταθίου
5 Olou tou kosmou ta pedia

(Όλου του κόσμου τα παιδιά)

All the children in the world Yianna Panayidou

(Γιάννα Παναγίδου)

61 7ο
Μάριος Οικονομίδης/Γιώργος Ξυναρής
6 Anisicho

(Ανησυχώ)

I worry Katerina Chartosia Logotheti

(Κατερίνα Χαρτόσια Λογοθέτη)

93 6ο
Κατερίνα Χαρτόσια-Λογοθέτη/Κατερίνα Χαρτόσια-Λογοθέτη
7 Mi stamatas

(Μη σταματάς)

Don’t stop Kyriakos Zymboulakis & Demos Van Beke

(Κυριάκος Ζυμπουλάκης και Δήμος Βαν Μπέκε)

198 1ο
Άριστος Μοσχοβάκης/ Ροδούλα Παπαλαμπριανού
8 Nostalgia

(Νοσταλγία)

Nostalgia Elena Peta

(Έλενα Πέτα)

112 4ο

Οι στίχοι

Στη ζωή μας όλοι ερχόμαστε γυμνοί

Ίδιο τέλος μας ορίζει και αρχή

Μα είναι κάποιοι από μας,

οι ζητιάνοι της χαράς

Μη σταματάς,

στους ανθρώπους να δίνεις βοήθεια

Μην προσπερνάς,

μη φοβάσαι να δεις τα συντρίμμια

Κι αν τη ζωή την πληγώνει συχνά η αλήθεια

Μη σταματάς, μη σταματάς

Όσα έχεις τόσα έχω, αδερφέ

Μα είναι κι άλλοι που δεν γέλασαν ποτέ

Ειν’ το βλέμμα τους θολό,

και σηκώνουνε σταυρό

Μη σταματάς,

στους ανθρώπους να δίνεις βοήθεια

Μην προσπερνάς,

μη φοβάσαι να δεις τα συντρίμμια

Κι αν τη ζωή την πληγώνει συχνά η αλήθεια

Μη σταματάς, μη σταματάς

Κι αν τη ζωή την πληγώνει συχνά η αλήθεια

Μη σταματάς, μη σταματάς

Κι αν τη ζωή την πληγώνει συχνά η αλήθεια

Μη σταματάς, μη σταματάς

Μη σταματάς, μη σταματάς, μη σταματάς

https://www.youtube.com/watch?v=wjI4ClrNrtE

Μία σκέψη στο “Κύπρος 1993: Κυριάκος Ζυμπουλάκης, Δήμος Μπέκε και το “φάντασμα” της Ευρυδίκης

  1. Εμένα αυτό το τραγούδι μου άρεσε, αλλά τότε ήμουν μόλις 13 χρονών. Σήμερα απορώ με τα τότε γούστα μου. Όλοι έσπευσαν να το θάψουν τότε όταν κέρδισε. Ο Κυριάκος Ζυμπουλάκης άκουσα ότι σήμερα είναι δάσκαλος σε Δημοτικό Σχολείο. Η δε Ροδούλα Λαμπριανού είναι δημόσιος υπάλληλος σήμερα, δουλεύει σε μια υπηρεσία, και ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός. Έτυχε να τη γνωρίσει η σύζυγός μου και το πρώτο πράγμα που της είπε ήταν “δεν ξέρεις ότι είμαι η στιχουργός του Μη Σταματάς και του Σ’ Αγαπώ Που Μ’ Αφορά; (το τραγούδι που είπε μετά ο Κων. Χριστοφόρου). Τρομερή υπερηφάνεια. Όσο για τα φωνητικά που παρέπεμπαν στην Ευρυδίκη, εμείς πολύ το θέλαμε τότε να ήταν όντως εκείνη. Μάλιστα είχαμε και μία κρυφή ελπίδα ότι στο τέλος θα το έλεγε όλο το τραγούδι εκείνη. Ευσεβοποθισμοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.