Χρόνια πολλά στις μαμάδες!

Χρόνια πολλά στις μαμάδες!

Από ευτυχή σύμπτωση η ελληνική αποστολή καταφθάνει στη Βιέννη σήμερα, την ημέρα της μητέρας και μιλούμε για σύμπτωση, καθώς ετοιμάζεται να εκπροσωπηθεί από την Μαρία-Έλενα Κυριάκου, μητέρα τριών παιδιών!

Η συγκεκριμένη γιορτή ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1908 στις Η.Π.Α. και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’20 είχε διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα του εορτασμού δεν είναι κοινή σε όλες τις χώρες, ωστόσο η πλειοψηφία έχει καθιερώσει να τιμά τις μητέρες κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Η ελλαδική εκκλησία έκανε μια προσπάθεια να επιβάλει τις 2 Φεβρουαρίου (ημέρα της Υπαπαντής), αλλά δεν τα κατάφερε, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις (βλ. 25 Μαρτίου, Χριστούγεννα κλπ.).

Ας θυμηθούμε όμως ποιες γιουροσυμμετοχές είχαν στον τίτλο τους τη μητέρα. Εξαιρoύνται η Γαλλία 1994, με το “Mama Corsica” (4ο) και η Κύπρος 1997, με το “Μάνα μου” (5ο), διότι αναφέρονται στη μαμά πατρίδα, εξ ου και η αγγλική μετάφραση του  δεύτερου ως “Motherland”. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το “Αθήνα, μάνα μου”, υποψήφιο στην ελληνική επιλογή το 1979, με τη Μπέσσυ Αργυράκη και τον Αντώνη “Τώνη” Στεφανίδη (5ο).

Πρώτος διδάξας ήταν ο Jean Jacques (Μονακό 1969), ένα παιδάκι που είτε σκοτώθηκε την επόμενη χρονιά σε αεροπορικό δυστύχημα, είτε είναι προπονητής σε μια μικρή ομάδα της Νότιας Γαλλίας (οι απόψεις διίστανται). Το τραγούδι “Maman, Maman” (7ο), στο οποίο το παιδάκι ονειρεύεται το μέλλον του, θεωρείται κλασικό στην Ισπανία, όπου διασκευάστηκε κατά κόρον, ως “Mama, mama (Un Bello Sueño Tuve Ayer)”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4X3st1REkh8

 

40 ακριβώς χρόνια μετά, το 2009, η Anastasia Prikhodko στέλνει το “Mamo” για τη Ρωσία (11ο), το οποίο θυμίζει στιχουργικά το “Οι άντρες περνούν, μαμά”, μια ωδή στα χαμένα νιάτα.

 

 

Ερωτικού περιεχομένου είναι το “Mum” με την Polina Smolova (Λευκορωσία 2006),όπου η τραγουδίστρια παρακαλεί τη μητέρα της να την αφήσει να είναι στο πλευρό εκείνου που αγαπά. Θυμίζοντας κάπως το “No Madonna” του Χρήστου Δάντη, έμεινε στον ημιτελικό.

 

Τέλος, υπερβολικά δραματικός αποδείχθηκε ο Axel Hirsoux (Βέλγιο 2013), του οποίου το “Mother”, για τη σχέση μάνας και γιου, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.