Η Kasia Moś θα εκπροσωπήσει την Πολωνία τον Μάη στο Κίεβο!

Η Kasia Moś θα εκπροσωπήσει την Πολωνία τον Μάη στο Κίεβο!

18 Φεβρουαρίου σήμερα και μόλις τελείωσε ο -εξ αναβολής (ήταν να γίνει στις 11 του μηνός)- πολωνικός τελικός (Krajowe Eliminacije), σε παρουσίαση Arthur Orzech. Ψήφισε σε ποστοστό 50% η επιτροπή και 50% το κοινό. Σε αντίθεση με την Ισπανία, σε περίπτωση ισοψηφία θα επικρατήσει το κοινό. Την επιτροπή αποτελούν οι: Alicja Węgorzewska, Maria Sadowska, Robert Janowsk, Włodek Pawlik και Krzesimir Dębski, ενώ καλεσμένες ήταν η Doda (δημοφιλής pop/rock τραγουδίστρια) και η Oliwia Wieczorek (εκπρόσωπος της Πολωνίας στην Junior Eurovision 2016).

Η βραδιά ξεκίνησε με τη μικρή Oliwia, ντυμένη στα ροζ στο νέο της τραγούδι. Παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες στο green room (που απόψε είναι blue room). Πριν από κάθε εμφάνιση μια ομάδα ατόμων (φίλοι; συγγενείς; θα σας γελάσουμε) μιλούν για τον εκάστοτε καλλιτέχνη και τον εμψυχώνουν. Πολύ προσεγμένη παραγωγή, με εξαιρετικά γραφικά, εφέ και φωτισμούς.

 

Ας δούμε όμως τις συμμετοχές, οι οποίες, ομολογουμένως, ήταν υψηλού επιπέδου και οι περισσότεροι καλλιτέχνες με λαμπρές μουσικές σπουδές και καριέρα πίσω τους:

 

Martin Fitch – Fight For Us
Ο τριάντα ενός έτους Martin Fitch είναι γνωστός ηθοποιός, τραγουδιστής και τηλεπαρουσιαστής. ήδη από παιδί μετείχε σε διάφορα φεστιβάλ, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Ειδικευμένος στα μιούζικαλ και τις μεταγλωττίσεις, εκπροσώπησε την Πολωνία το 2010, με το πραγματικό του όνομα. Ναι, είναι ο Marcin Mroziński, του οποίου η ερωτική σχέση με την Thea Garrett (Μάλτα 2010) συζητήθηκε περισσότερο από τη συμμετοχή του. Όσο για το φετινό, είναι σύγχρονος ο ήχος και λιτή η παρουσίαση, χωρίς περιττά εφέ. Λευκή μπλούζα, μαύρο παντελόνι και τρεις χορωδοί στα μαύρα που ακούγονται όμως πιο δυνατά από ό, τι πρέπει.

poland1

 

Lanberry – Only Human
Η συγκεκριμένη ξεκίνησε κάνοντας διασκευές τραγουδιών στο YouTube, όπου την ανακάλυψαν και λάνσαραν την καριέρα της στα τέλη του 2015, προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο, αφού ένα τραγούδι της (το “Podpalimy Swiat”) κατηγορήθηκε ως αντιγραφή ενός άλλου (του “Indiana”) της Marta Markiewicz, γνωστής ως Sarsa. Τρεις χορευτές και δύο χορωδοί σε μια συμμετοχή με βαθιά  μηνύματα, αλλά πολύ επαναλαμβανόμενη.

lanberry

Isabell Otrebus – Voiceless
H 19χρονη αοιδός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στοκχόλμη από Πολωνούς μετανάστες και μιλά άπταιστα και τις δύο γλώσσες. Μετείχε στο Poland Got Talent (Mam Talent) όπου έφτασε στα ημιτελικά. Φέρνει “σουηδικό αέρα” στην πολωνική επιλογή. Έχει τραγουδήσει μπροστά στον Σουηδό βασιλιά Carl XVI Gustaf, όταν έκανε φωνητικά στη Sanna Nielsen ερμηνεύοντας το”Undo”, μια σύνθεση των Fredrik Kempe και David Kreuger, που υπογράφουν επίσης το “Popular” του Eric Saade, αλλά και το αποψινό τραγούδι (με θέμα τους άστεγους και όσους ζουν στο σκοτάδι), το οποίο απέρριψε η Lisa Ajax για το φετινό Melodifestivalen. Εξαιρετικό από φωνητικής απόψεως, αλλά το χειροκρότημα χλιαρό.

isabell

Paulla – Chce Tam Z Toba Byc (= Θέλω να είμαι εκεί μαζί σου)
Γεννημένη το 1979, είναι ήδη από το 1995 ενεργή, παίρνοντας μέρος σε πολλά φεστιβάλ, τάλεντ σώου και τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει δύο δίσκους (ο ένας πλατινένιος) και αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της, ενώ έχει συνεργαστεί και με αρκετούς γιούροσταρ. Μπαλάντα, με δραματική ερμηνεία και πολλές ψηλές νότες. Η ίδια στα λευκά, συνοδεία μικρής μπάντας και δύο χορωδών, μιμείται στο στυλ την Edyta Górniak. Στο φόντο προβάλλονται φωτογραφίες της.

paulla

Ακολουθεί ένα βίντεο με διάσημους καλλιτέχνες που πήγαν στη Γιουροβίζιον και διέπρεψαν.

Olaf Bressa – You Look Good
Το πιο ρυθμικό και φρέσκο τραγούδι της βραδιάς, ερμηνευμένο από ένα νεαρό ράπερ που έφτασε στον τελικό του “Mam talent” κι έγινε αμέσως γνωστός. Συνθέτης ο Ashley Hicklin, που έχει γράψει το “Me and my guitar” για τον Tom Dice (Βέλγιο 2010-6ος). Καλή η προσπάθεια, αλλά άπειρος ο μικρός. Πως θα το περιγράφαμε; Ο κοντούλης και οι (τέσσερεις) δίμετρες.

olaf

Kasia Moś – Flashlight

Η 30χρονη καλλιτέχνιδα, με καριέρα στο ενεργητικό της,  κυρίως σε μιούζικαλ και διαφημιστικά, ήρθε πέρυσι 6η στον τελικό με το “Addictions” που οδήγησε στο πρώτο της άλμπουμ και μια φωτογράφηση στο “Playboy”, ενώ το 2006 ήρθε 1οη ως Katarzyna Moś. Στις ΗΠΑ συνεργάστηκε με τις Kelly Osbourne, Mya και Carmen Electra, ενώ τραγούδησε ως καλεσμένη του Johnny Depp και της Eva Longoria στο club του πρώτου και μια φιλανθρωπική δημοπρασία της δεύτερης. Το φετινό, προσεγμένο, τραγούδι αφορά σε όλους τους κατατρεγμένους (ζώα, πρόσφυγες, όσους εγκαταλείπουν το σπίτι τους κλπ). Βιολί, ντραμς και δύο συνθεσάιζερ τη συνοδεύουν, ενώ στο φόντο βλέπουμε φωτογραφίες της ίδιας και μετά ενός συνόλου εγχόρδων, αλλά και πουλιά που πετούν στον ουρανό, ένα δυνατό σύμβολο. Δραματική ερμηνεία, κρυστάλλινη φωνή και πολύ γρέζι, φιγουράρει ως πρώτο φαβορί. Εμάς, πάντως, μας κούρασε…

kasia

Aneta Sablik – Ulalala
Η 28χρονη έγινε γνωστή, όταν κέρδισε την 11η σαιζόν του γερμανικού Idol (Deutschland sucht den Superstar). Με το τραγούδι “The One” ανέβηκε στο #1 των γερμανόφωνων χωρών και του Λουξεμβούργου. Επαναλαμβανόμενη -και κάπως ανούσια- η συμμετοχή της. Συνοδεύεται από δύο χορεύτριες (που σε κάποια φάση πιάνουν από ένα ανεμιστήρα και της φυσούν τα μαλλιά) και δύο χορωδούς. Από ενορχηστρωτικής απόψεως ήταν ένα απροσδιόριστο κράμα μουσικών ειδών.

sablik

Ακολουθεί βίντεο με όσες συμμετοχές έχουν βγει μέχρι αυτή τη στιγμή από άλλες χώρες.

Rafał Brzozowski – Sky Over Europe
Μουσικός, τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής Πάλης είναι ο 36χρονος καλλιτέχνης. Ξεκίνησε το 2002, όταν κέρδισε στον διαγωνισμό ταλέντων Szansa na sukces. Υπήρξε μέλος αρχικά των Emigranci και μετά των Mono. Το 2011 στο Voice αποκλείστηκε λίγο πριν τον τελικό, ωστόσο η καριέρα του εκτοξεύθηκε: τέσσερα άλμπουμ και single που έχουν σαρώσει τα πολωνικά chart. Μπαλάντα το συγκεκριμένο, με στήσιμο μπάντας, που θυμίζει παλιότερες δεκαετίες. Θα μπορούσε να είναι ιρλανδική συμμετοχή των ’80’ς ή ’90’ς.

rafal

Carmell – Faces
Η αοιδός και συνθέτις (δύο τραγούδια της “έντυσαν” μουσικά γνωστές τηλεοπτικές σειρές στη χώρα) έγινε γνωστή ως μέλος των Mashmish. Αυτή είναι η πρώτη της απόπειρα για σόλο καριέρα. Το ατμοσφαιρικό και ονειρικό τραγούδι, που δεν γράφτηκε για τη Γιουροβίζιον, αναφέρεται στον πόθο. Από ένα σημείο και μετά κουράζει λίγο. Μωβ φόντο, άνθη στα μαλλιά και τρεις κοπέλες στα φωνητικά.

carmell

Agata Nizińska – Reason
Γεννημένη το 1985, είναι περισσότερο ηθοποιός παρά τραγουδίστρια. Έχει διακριθεί κυρίως στο είδος του καμπαρέ. Ίδρυσε τις Madame Pik, με τις οποίες εμφανίζεται τις Δευτέρες στη Βαρσοβία. Από το 2014 έχει δική της πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, με τίτλο “Pytaniu na śniadanie: – Okiem Agaty”. Είναι εγγονή του κορυφαίου Πολωνού ηθοποιού Wojciech Pokora. Δυναμική μπαλάντα, λίγο “αμερικανιά”. Στα λευκά η ίδια, είχε δύο μουσικούς και δύο χορωδούς.

agata

 

Ακολουθεί το recap και διάλειμμα για διαφημίσεις, όσο το κοινό θα ψηφίζει. Νέο recap.

Στη σκηνή η πανέμορφη Doda είπε το “Heroes” (SWE 15), τo “My number One” (GRE 05), το “Waterloo” (SWE 74) και μετά ένα δικό της τραγούδι. Ακολουθεί ο περσινός εκπρόσωπος της Πολωνίας, Michał Szpak. Σε ένα βίντεο θυμήθηκαν πως οι επιτροπές τον είχαν χαμηλά, ενώ το κοινό τον εκτόξευσε ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Τραγούδησε στο τέλος acapella για χάρη του κοινού που τον ακολούθησε, φυσικά.

Ακολουθεί η ψηφοφορία της επιτροπής και μετά του κοινού (0 πίνακας είναι από την Wikipedia).

Η επιτροπή ομόφωνα προτίμησε την Kasia Moś. Το κοινό δεν της έδωσε το άριστα, αλλά αυτό δεν επηρέασε το αποτέλεσμα. Η Πολωνία στέλνει φέτος πολύ μεγάλο όνομα με διεθνή καριέρα. Για να δούμε…

Final
Draw Artist Song (English translation) Composer(s) Jury Televote Total Place
1 Martin Fitch “Fight for Us” Marcin Mroziński, Sean Kennedy 6 2 8 7
2 Lanberry “Only Human” Lanberry, Piotr Siejka, Sarah Reeve 3 5 8 6
3 Isabell Otrębus-Larsson “Voiceless” David Kreuger, Fredrik Kempe 9 6 15 4
4 Paulla “Chcę tam z Tobą być” (I want to be there with you) Michał Kacprzak 4 3 7 8
5 Olaf Bressa “You Look Good” Ashley Hicklin, Rufus Hamsen, Farchard Samadzada 1 1 2 10
6 Kasia Moś “Flashlight” Kasia Moś, Pete Baringger, Rickard Bonde Truumeel 10 9 19 1
7 Aneta Sablik “Ulalala” Aneta Sablik, Kevin Zuber, Maciej Puchalski, Heavynn Gates 2 4 6 9
8 Rafał Brzozowski “Sky Over Europe” Marcin Dutkiewicz, Marcin Kindla 8 8 16 2
9 Carmell “Faces” Małgorzata Bernatowicz, Marcin Kurczarski, Paweł Jurczak 5 10 15 3
10 Agata Nizińska “Reason” Allan Rich, Jud Friedman, Marcin Kindla 7 7 14 5

Στο Κίεβο, λοιπόν, θα ταξιδέψει για την Πολωνία η Kasia Moś!

https://www.youtube.com/watch?v=4J7CaEOrR5k

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.