Αφιέρωμα: Γνωρίστε τους καλλιτεχνικούς διευθυντές της φετινής Eurovision

Αφιέρωμα: Γνωρίστε τους καλλιτεχνικούς διευθυντές της φετινής Eurovision

Όσοι παρακολουθούν για χρόνια την Eurovision γνωρίζουν πολύ καλά πως σχεδόν πάντοτε μια συμμετοχή για να είναι πετυχημένη  εκτός από ένα ωραίο τραγούδι και μια καλή φωνή, χρειάζεται και μια σκηνική παρουσία να την αναδείξει με τον κατάλληλο τρόπο. Για αυτό είναι απαραίτητη και η  επιλογή του σωστού καλλιτεχνικού διευθυντή ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την σκηνική παρουσία του εκάστοτε τραγουδιού. Ας γνωρίσουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για την σκηνική παρουσία των φετινών συμμετοχών.

Φωκάς Ευαγγελινός

Ο Φωκάς Ευαγγελινός δεν χρειάζεται συστάσεις στο Ελληνικό κοινό, καθώς έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες, ενώ ασχολείται με την Eurovision από το 2004. Έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν 4 φορές Ελληνικές συμμετοχές (2004, 2005, 2009, 2019), ενώ η φήμη του έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της Ελλάδας καθώς έχει επιμεληθεί την σκηνική παρουσία αρκετών χωρών, κυρίως της ανατολικής  Ευρώπης (Ρωσία: 2006, 2008, 2014, 2016, 2019, Αζερμπαϊτζάν: 2013, 2018, Λευκορωσία 2007, Ουκρανία 2008, Μολδαβία 2018, Ισπανία 2019). Μετράει μέχρι σήμερα δύο νίκες στην Eurovision, το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και το My Number One για την Ελλάδα και το 2008 με τον Dima Bilan και το Believe για την Ρωσία. Φέτος είναι υπεύθυνος για την Ελληνική συμμετοχή με την Stefania και το Last Dance καθώς επίσης και για την συμμετοχή της Μολδαβίας με την Natalia Gordienko και το Sugar. Aς θυμηθούμε δύο από τις πλέον αξιομνημόνευτες συμμετοχές που ανέλαβε ο Φωκάς:

Marvin Dietmann

O Αυστριακός Marvin Dietmann είναι ο πλέον περιζήτητος καλλιτεχνικός διευθυντής φέτος καθώς είναι υπεύθυνος για την σκηνική παρουσία 7 φετινών συμμετοχών, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή με την Έλενα Τσαγκρινού και το El Diablo. Οι υπόλοιπες έξι είναι οι συμμετοχές της Αυστρίας (Vincent Bueno – Amen), Bουλγαρίας (Victoria – Growing Up Is Getting Old), Εσθονια (Uku Suviste – The Lucky One), Ισπανίας (Blas Canto – Voy A Quedarme), Κροατίας (Albina – Tick Tock), Tσεχίας (Benny Cristo – Omaga). Ο Marvin Dietmann έχει επιμεληθεί την σκηνική παρουσία όλων των συμμετοχών της Αυστρίας από το 2011 μέχρι και σήμερα, μεταξύ των οποίων και η τελευταία νίκη της χώρας με την Conchita Wurst με το Rise Like A Phoenix.

 

Sacha Jean-Baptiste

H Σουηδή Sacha Jean-Baptiste είναι μια από τους πλέον περιζήτητους καλλιτεχνικούς διευθυντές και χορογράφους στην Ευρώπη. Έχει αναλάβει την τελευταία δεκαετία την σκηνική παρουσία αρκετών συμμετοχών χωρίς όμως να έχει κατακτήσει την πρώτη θέση μέχρι τώρα, με καλύτερη θέση την δεύτερη το 2018 με την Ελένη Φουρέϊρα για την Κύπρο και το 2017 με την Βουλγαρία και τον Kristian Kostov.  Φέτος έχει αναλάβει την σκηνική παρουσία 5 χωρών, της Αλβανίας (Anxhela Peristeri – Karma), της Γεωργίας (Tornike – You), της Ελβετίας (Gjons Tears – Tout l’univers), της Μάλτας (Destiny – Je me Casse) και της Σουηδίας (Tusse – Voices).

Hans Pannecouck

Βέλγος σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία συναυλίες και φεστιβάλ. Έχει επιμεληθεί αρκετές Βελγικές και Ολλανδικές συμμετοχές μεταξύ των οποίων και η νίκη του Duncan Laurence το 2019 με το Arcade. Φέτος αναλαμβάνει την συμμετοχή του Βελγίου (HooverphonicWrong Place) και της Ολλανδίας (Jeangu MacrooyBirth Of A New Age).

Fredrik Rydman

O Σουηδός Fredrik Rydman έχει σκηνοθετήσει μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνικές παρουσίες στην ιστορία της Eurovision, μιλάμε φυσικά για την το Heroes του Måns Zelmerlöw που έφερε στην Σουηδία το 6ο της βραβείο. Φέτος επιμελείται της Ιρλανδικής συμμετοχής με την Lesley Roy και το Maps.

Υπόλοιποι Καλλιτεχνικοί διευθυντές

Παρακάτω θα δούμε τα υπόλοιπα ονόματα των καλλιτεχνικών διευθυντών που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα καθώς και τις συμμετοχές που αναλαμβάνουν.

  • Luca Tommassini: Σαν Μαρίνο (Senhit – Adrenalina)
  • Moshe Kepten: Ισραήλ (Eden Alene – Set me free)
  • Povilas Varvuolis: Λιθουανία (THE ROOP – Discotheque) & Γερμανία (Jendrik – I  don’t feel hate)
  • Marika Prochet: Γαλλία (Barbara Pravi – Voila)
  • Birgitte Næss-Schmidt: Δανία (Fyr & Flamme – Øve Os På Hinanden )
  • Mads Enggaard Jørgensen: Αζερμπαϊτζάν (Efendi – Mata Hari)
  • Mari Ryberge: Βόρεια Μακεδονία (Vasil – Here I Stand)
  • Jerry Reeve & Tom Denning: Ηνωμένο Βασίλειο (James Newman – Embers)
  • Mikołaj Dobrowolski: Πολωνία (Rafal – Ride)

Μία σκέψη στο “Αφιέρωμα: Γνωρίστε τους καλλιτεχνικούς διευθυντές της φετινής Eurovision

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.