Σκωτία: Πρόταση ευρωβουλευτή για συμμετοχή στη Eurovision

Ένας Σκοτσέζος ευρωβουλευτής προσέγγισε την EBU με μία πρόταση που θα έδινε στη Σκωτία τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision! Πιο συγκεκριμένα, ο Alyn Smith, μέλος του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (Scottish National Party) έδωσε μία συνέντευξη στη Sunday Herald. Σε αυτή τη συνέντευξη κριτίκαρε έντονα την προσέγγιση του BBC στη Eurovision.

Είναι λίγο υποτιμητικός και μνησίκακος ο τρόπος που το προσεγγίζει το BBC. Αντί να προσπαθεί να λάμψει το αντιμετωπίζει σαν κιτς χαζομάρα και σκουπίδι.

Η πρόταση του κυρίου Smith είναι να επιλέγεται ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου με διαφορετικό τρόπο. Πρότεινε ένα κυκλικό σύστημα όπου κάθε έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκπροσωπείται στη Eurovision σε γύρους. Σύμφωνα με τη Herald, η EBU δεν μπορεί να εμποδίσει ένα τέτοιο σύστημα. Για παράδειγμα το Βέλγιο εφαρμόζει εδώ και χρόνια αυτήν την πρακτική. Μία χρονιά εκπροσωπείται από τον φλαμανδικό σταθμό VRT και μία χρονιά από τον βαλλωνικό  RTBF.

Επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο το BBC είναι μόνο ένα από τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τους σταθμούς ITV, STV και τον ουαλικό S4C. Μάλιστα ο S4C έχει ήδη συμμετάσχει σε μια άλλη εκδήλωση της EBU, το Eurovision Choir of the Year 2017.

Ο κύριος Smith θεωρεί ότι η Σκωτία μπορεί να αναδείξει τη μουσική της στο παγκόσμιο στερέωμα:

Η Σκωτία θα μπορούσε να συμμετέχει κάθε τέσσερα χρόνια ή και κάθε χρονιά σαν ανεξάρτητη χώρα, μπροστά σε ένα ευρωπαϊκό ή και ευρύτερο κοινό. Είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σκοτσέζικη μουσική.

Το 2014 που έγινε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο σταθμός SNP δήλωσε ότι η Σκωτία θα συμμετείχε κανονικά στη Eurovision. Εν τέλει όμως η Σκωτία παρέμεινε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διάφοροι Σκωτσέζοι έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς στη Eurovision. Γνωστότερη απ’όλους η Lulu που έφερε τη νίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1969 με το “Boom Bang-A-Bang“. Επίσης, το Εδιμβούργο θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό Eurovision Young Musicians 2018.

H Herald προσέγγισε το BBC για έναν σχολιασμό αυτής της πρότασης και έλαβε την εξής απάντηση:

To BBC είναι μέλος της EBU και έτσι επιλέγουμε το τραγούδι για την εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου.”

Τι πιστεύετε για την πρόταση; Θα σας άρεσε να δείτε τη Σκωτία στη Eurovision;

6 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.