Σερβία: Ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του εθνικού τελικού για τη Eurovision 2018 (video)

Πριν από λίγο η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας RTS ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για την επιλογή της συμμετοχής της χώρας στη Eurovision 2018, Pesma Evrovizije 2018. Η Σερβία θα διοργανώσει έναν περίεργο εθνικό τελικό φέτος, που την απόφαση θα λάβει μόνο η κριτική επιτροπή χωρίς τη συμμετοχή του κοινού σε καμία από τις δύο φάσεις της επιλογής.

Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου. Μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν συνθέτες και στιχουργοί διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά ο κύριος ερμηνευτής του υποψήφιου τραγουδιού πρέπει να είναι Σέρβος.

Πέραν των κλασσικών περιορισμών και κανονισμών του διαγωνισμού (τρία λεπτά διάρκεια, έξι άτομα επί σκηνής κλπ), η σερβική δημόσια τηλεόραση θέτει ως επιπλέον προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός τραγουδιού στον διαγωνισμό οι στίχοι να είναι σε μία από τις επίσημες γλώσσες της χώρας (σερβικά, ουγγρικά, σλοβακικά, κροατικά, ρουμανικά, ρομά, αλβανικά και καρπαθιανά)

Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στο πρώτο στάδιο από τα τραγούδια που θα υποβληθούν μία εσωτερική κριτική επιτροπή του RTS θα επιλέξει τα δέκα καλύτερα τραγούδια. Τα ονόματα της επιτροπής θα μείνουν κρυφά προκειμένου να μην υπάρξουν προσπάθειες επηρεασμού, ενώ και η ακρόαση των τραγουδιών από την επιτροπή θα γίνεται χωρίς να αποκαλύπτεται τα ονόματα των συντελεστών (ερμηνευτής, δημιουργοί).

Στη συνέχεια τα δέκα αυτά τραγούδια θα παρουσιαστούν σε μία ειδική εκπομπή στην τηλεόραση και μία άλλη επιτροπή ειδικών, από ανθρώπους της μουσικής θα επιλέξουν το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη Σερβία στο 63ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στη Λισαβόνα. Το κοινό δεν θα έχει λόγο στην επιλογή της συμμετοχής της Σερβίας, σε κανένα στάδιο του διαγωνισμού.

Η Σερβία σαν ανεξάρτητο κράτος μετράει ήδη δέκα συμμετοχές στο διαγωνισμό, ενώ και ως ενωμένη Γιουγκοσλαβία αλλά και ως Σερβία -Μαυροβούνιο, πολλές φορές είχε εκπροσωπηθεί από Σέρβο καλλιτέχνη. Ξεκίνησε πολύ δυναμικά στο διαγωνισμό αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει χάσει το δρόμο της. Στο Κίεβο εκπροσωπήθηκε από την Tijana Bogisevic, η οποία με το In Too Deep έχασε την πρόκριση στον τελικό κυριολεκτικά στο νήμα.

Embed from Getty Images

Δείτε το trailer για τον εθνικό τελικό που ετοιμάζει για τη Eurovision 2018 η σερβική δημόσια τηλεόραση:

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.