Ο Omar Naber νικητής του EMA – Θα εκπροσωπήσει τη Σλοβενία στη Eurovision 2017!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το EMA (Evrovizijska Melodija), ο εθνικός τελικός δηλαδή της Σλοβενίας για την επιλογή της συμμετοχής της στη Eurovision 2017. Μεγάλος νικητής της βραδιάς ο Omar Naber με το τραγούδι On My Way, το οποίο εδώ και λίγα λεπτά αποτελεί την 23η συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό. Ο Omar θα επιστρέψει στη σκηνή της Eurovision μετά από 12 χρόνια, αφού εκπροσώπησε τη Σλοβενία το 2005 και πάλι στο Κίεβο!

Μετά από δύο ημιτελικούς ο 21ος διαγωνισμός EMA πριν από λίγο έριξε αυλαία, με μεγάλο νικητή τον Omar Naber. Η Σλοβενία που από το 1996 και έκτοτε χρησιμοποιεί το EMA, με διάφορες φυσικά παραλλαγές στους κανονισμούς του, συνέχισε την παράδοση και φέτος. Οχτώ υποψήφιοι που κατάφεραν να φθάσουν στον σημερινό τελικό, διαγωνίσθηκαν για τη νίκη και το εισιτήριο στο Κίεβο της Ουκρανίας, για να εκπροσωπήσουν την Σλοβενία στον 62ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Ο νικητής της βραδιάς καθορίσθηκε κατά 50% από την ψήφο του τηλεοπτικού κοινού και κατά 50% από τις έξι κριτικές επιτροπές, μία ανά διοικητικό διαμέρισμα της χώρας. Παρουσιαστές του σημερινού τελικού ήταν οι Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak, Tanja Kocman και Mario Galunič. Guests εμφανίσεις έκαναν τρεις eurostars. Η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού Jamala, ο εκπρόσωπος της Κροατίας το 1994 Tony Cetinski και φυσικά η τελευταία εκπρόσωπος της χώρας ManuElla.

presents

Οι φιναλίστ (δείτε τη live εμφάνιση κάνοντας κλικ τον τίτλο του τραγουδιού:

Οι Σλοβένοι Koza Mostra; Σίγουρα όχι…αλλά με εξίσου ska διάθεση! Το τραγούδι σταματά στη γέφυρα και το συγκρότημα μένει ακίνητο για να ξεκινήσουν μετά από λίγα δευτερόλεπτα και πάλι. Είναι ένα εύθυμο τραγούδι, πολύ καλύτερο από πολλές συμμετοχές της Σλοβενίας στο διαγωνισμό. Μπορεί εξάλλου ο συγκεκριμένος ήχος να μην συναντάται συχνά στη Eurovision, όταν όμως συμβαίνει με όμορφο τρόπο (Ελλάδα 2013, Τουρκία 2004), τότε τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά.

sellout

Η Nuška Drašček δοκιμάζει για τρίτη φορά στο EMA, μετά το 2006 και το 2009. Ενώ ερμηνεύει σωστά το midtempo τραγούδι της, η φωνή της ίσως δεν ταιριάζει σε αυτό το είδος συμμετοχών. Η αμφίεση της μας θυμίζει την Tinkara Kovac, εκπρόσωπο της Σλοβενίας το 2014. Μένει ακίνητη σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού.

nusckadrascek

Ο Tim Kores Kori προσπάθησε και αυτός στο παρελθόν στο ΕΜΑ. To 2015 ήταν μεταξύ των οχτώ τραγουδιών που διαγωνίσθηκαν στον σλοβενικό τελικό. Φοράει μαύρο leather και οι φωτισμοί στο background είναι εντυπωσιακοί. Δυστυχώς παρά την προσπάθεια που καταβάλει, φωνητικά είναι αδύναμος. Εντούτοις παίρνει μεγάλο χειροκρότημα στο τέλος, αφού είναι το πρώτο uptempo τραγούδι της βραδιάς.

timkoreskori

  • Nika ZorjanFse

Η Nika Zorjan έχει ήδη βρεθεί στη σκηνή της Eurovision, αφού ήταν στα φωνητικά στις δύο τελευταίες συμμετοχές της Σλοβενίας που προκρίθηκαν σε τελικό (2014, 2015). Το 2012 βρέθηκε στην τρίτη θέση του ΕΜΑ. Το τραγούδι έγραψαν οι Maraaya, εκπρόσωποι της χώρας στη Eurovision 2015 με το τραγούδι Here For You. Θεωρείται φαβορί από πολλούς. Έχει ωραίο ρυθμό και η Nika έχει μία πολύ καλή και σταθερή φωνή. Το ροζ μαλλί έγινε το σήμα κατατεθέν της, σε αυτή τη συμμετοχή της στο ΕΜΑ.

nikazorjan

Πολύ χαρακτηριστική φωνή η ερμηνεύτρια του ποπ/ροκ συγκροτήματος KiNG FOO. Το πρόβλημα του τραγουδιού ίσως είναι το γεγονός ότι είναι αρκετά μέτριο για τη φωνή και την παρουσία της. Είναι μία δυνατή συμμετοχή παρ’ όλα αυτά και ειδικά το κουπλέ του κομματιού, είναι αρκετά catchy. Η πιο δυναμική σκηνική εμφάνιση μέχρι στιγμής.

kingfoo

O Omar Naber μετά την εκπροσώπηση της χώρας του στον διαγωνισμό τραγουδιού το 2005, συμμετείχε στον εθνικό τελικό τη Σλοβενίας τις χρονιές 2009, 2011 και 2014, με σκοπό να βρεθεί και πάλι στη σκηνή της Eurovision. Φέτος ελπίζει να τα καταφέρει με ένα τραγούδι που όπως δήλωσε συνέθεσε πριν από 10 χρόνια σε μία δύσκολη στιγμή του. Η οθόνη στο μισό τραγούδι είναι ασπρόμαυρη. Φωνητικά είναι αψεγάδιαστος και η ερμηνεία του γεμάτη συναίσθημα. Μία ακόμα όμως μπαλάντα, σε μία χρονιά γεμάτη από αντίστοιχα τραγούδια ίσως δεν θα ήταν και η καλύτερη ιδέα. Το κοινό πάντως τον αποθεώνει.

omarnaber

Το μεγάλο φαβορί της βραδιάς. Είναι το δεύτερο τραγούδι του σημερινού τελικού που υπογράφουν οι Maraaya. Ένας ερμηνευτής είναι μπροστά με την κιθάρα, ενώ ο άλλος πίσω στο πιάνο. Στη γέφυρα του τραγουδιού σηκώνεται και ο δεύτερος και τραγουδάνε μαζί στο κέντρο της σκηνής. Φωνητικά δεν είναι τέλειο, αλλά είναι σύγχρονο και απευθύνεται στο νεανικό κοινό. Παίρνει μεγάλο χειροκρότημα. Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να δούνε τους Maraaya να επιστρέφουν στη Eurovision, έστω ως συνθέτες.

bql

Η Raiven πήρε μέρος και στο περσινό EMA τερματίζοντας δεύτερη πίσω από την νικήτρια ManuElla. Άλλη μία κοκκινομαλούσα, με μία πραγματικά εντυπωσιακή σκηνική εμφάνιση που για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί και κιτς. Το τραγούδι είναι μπαλάντα, αλλά αρκετά σύγχρονη. Αρκετά μυστηριακό και εσωτερικό τραγούδι.

raiven

Τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα όπως είπαμε κρίθηκε από την ψήφο του κοινού και την ψήφο των έξι κριτικών επιτροπών, από κάθε διοικητικό διαμέρισμα της χώρας. Κοινό και κριτικές επιτροπές είχαν από 50% της τελικής ετυμηγορίας.

Κάθε μία από τις έξι επιτροπές βαθμολόγησαν με 2,4,6,8,10 και 12 τα έξι αγαπημένα τους τραγούδια. Δύο τραγούδια λάμβαναν 0 από κάθε επιτροπή. Το κοινό έδωσε αντίστοιχα 12, 24 36, 48, 60, 72 στα έξι αγαπημένα του τραγούδια, ενώ άφησε και αυτό με 0 δύο συμμετοχές. Το τραγούδι με το μεγαλύτερο άθροισμα ήταν και το νικητήριο του ΕΜΑ 2017.

Οι κριτικές επιτροπές έφεραν στην πρώτη θέση τον Omar Naber, ενώ το κοινό ψήφισε πρώτους τους BQL και δεύτερο τον Omar. Η διαφορά όμως που είχε από τις ψήφους των κριτικών επιτροπών ήταν αρκετή για να του δώσει το εισιτήριο στο Κίεβο. Ο Omar Naber είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό και επιστρέφει στη Eurovision 2017. Αυτή τη φορά προφανώς ελπίζει σε κάτι καλύτερο από τη 12η θέση του ημιτελικού το 2005.

Στο παρακάτω βίντεο δείτε το τραγούδι που κέρδισε το ΕΜΑ 2017 και θα εκπροσωπήσει τη Σλοβενία στο Κίεβο:

Η Σλοβενία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

Η Σλοβενία έκανε ντεμπούτο στο διαγωνισμό το 1993, περνώντας μάλιστα από την πρώτη προκριματική φάση που έγινε ποτέ, αυτή για τις επτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έπαιρναν όλες για πρώτη φορά μέρος εκείνη τη χρονιά. Κερδίζοντας λοιπόν το Kvalifikacija za Millstreet, πήρε ένα από τα τρία εισιτήρια που οδηγούσαν στο Μίλστριτ της Ιρλανδίας και τη σκηνή της Eurovision. Πρώτη συμμετοχή οι 1X Band και το Tih deževen dan, που όμως προσγειώθηκε στην 22η θέση. Η δεύτερη συμμετοχή της Σλοβενίας έμενε να είναι και σημαδιακή, καθώς παραμένει μέχρι και σήμερα η καλύτερη θέση της χώρας στο διαγωνισμό. Η Darja Švajger με το Prisluhni mi, κατέλαβε την έβδομη θέση. Μόνο το 2001 τα κατάφερε η Σλοβενία με το Energy της Nuša Derenda να ισοφαρίσει αυτό το πλασάρισμα. Η μοναδική φορά στις 22 παρουσίες της χώρας στο διαγωνισμό, που κατάφερε να βρεθεί ξανά στο τοπ10 πέρα από αυτές τις δύο έβδομες θέσεις, ήταν το 1997 όταν η Tanja Ribič τερμάτισε στη δέκατη θέση.

Από το 1996 η Σλοβενία διοργανώνει το EMA για την επιλογή της συμμετοχής της. Από το 2004 όταν ξεκίνησε το σύστημα των ημιτελικών, δυστυχώς μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης (2007, 2011, 2014 και 2015). Πέρσι τη βαλκανική ή για όλους κεντροευρωπαική χώρα, εκπροσώπησε η ManuElla, που δεν κατάφερε να περάσει το σκόπελο του ημιτελικού.

Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει ο Omar να φέρει τη Σλοβενία και πάλι στο μεγάλο τελικό;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.