Μια ματιά στα αποτελέσματα του televoting (Μέρος Β)

Μια ματιά στα αποτελέσματα του televoting (Μέρος Β)

Αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Eurovision 2018 ήρθε η ώρα της ανάλυσης των αποτελεσμάτων! Μετά από έξι μέρες στη Λισαβόνα, την πόλη που φιλοξένησε τον διαγωνισμό ήρθε η ώρα να μοιραστώ με τον κόσμο ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι: τη μεταφορά σε χάρτη των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Συνεχίζουμε με τα αποτελέσματα του televoting αφού είδαμε στο προηγούμενο άρθρο το top 5 της ψηφοφορίας του κοινού.

Έκτη στο televoting η Γερμανία:

Δωδεκάρι από τις γειτονικές Δανία και Ολλανδία και πόντοι γενικά από πολλές χώρες πλην των πρώην σοβιετικών, ορισμένων βαλκανικών και (παραδόξως) της Γαλλίας. Πολύ καλό αποτέλεσμα και για τη Γερμανία, το καλύτερο στο televoting εδώ και πολλά χρόνια.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην Ουκρανία:

Θέση στη δεκάδα για την Ουκρανία στο televoting, αλλά οι πόντοι ως επί το πλείστον ήρθαν από γειτονικές χώρες (και γενικά χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης). Επίσης αρκετοί πόντοι ήρθαν από Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία, χώρες με μεγάλο αριθμό Ουκρανών μεταναστών. Δεν ήρθαν πόντοι από Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη και Βρετανικές Νήσους.

Και ακολουθεί η Μολδαβία:

Εδώ οι πόντοι ήρθαν από Ρουμανία και Ρωσία (αναμενόμενο) και από χώρες της ανατολικής κυρίως Ευρώπης. Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία έχουν πολλούς Μολδαβούς και Ρουμάνους μετανάστες, οπότε η Μολδαβία βοηθήθηκε κι από εκεί. Το τραγούδι δεν ψηφίστηκε από τις Σκανδιναβικές Χώρες, την Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σειρά έχει η Εσθονία:

Υψηλοί πόντοι από τις γειτονικές Βαλτικές και τη Φινλανδία και επίσης αρκετοί πόντοι από τη Νότια Ευρώπη (αλλά και από την πρώην Σοβιετική Ένωση). Αντιθέτως το τραγούδι δεν ψηφίστηκε από Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη και τις περισσότερες Βαλκανικές χώρες.

Δέκατη στο televoting η Λιθουανία:

Το τραγούδι αγνοήθηκε από τις περισσότερες χώρες. Υψηλοί πόντοι από τις γειτονικές Βαλτικές, αλλά και τις χώρες με Λιθουανούς μετανάστες (12 από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία και 7 από Σουηδία).

Η Σερβία δεν μπήκε στη δεκάδα, αλλά έχει ενδιαφέρον:

Εδώ οι πόντοι ήρθαν αποκλειστικά από πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες, Βουλγαρία και χώρες με μεγάλο αριθμό πρώην Γιουγκοσλάβων μεταναστών. Το τραγούδι αγνοήθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παρατηρήσεις:

Φαίνεται ότι χώρες χωρίς παραδοσιακούς συμμάχους μπορούν να πάνε καλά στο televoting με μία καλή παρουσίαση. Το Ισραήλ, η Κύπρος, Ιταλία, η Τσεχία και η Γερμανία πέτυχαν πολύ καλές θέσεις. Το Ισραήλ κέρδισε μετά από 20 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια στη δεκάδα κατάφερε να μπει το 1999, το 2005, το 2008 και το 2015. Η Κύπρος κατάφερε το καλύτερό της αποτέλεσμα όλων των εποχών, ενώ στη δεκάδα είχε να μπει από το 2004. Η Ιταλία κατάφερε το δεύτερο καλύτερό της αποτέλεσμα στο televoting από την επιστροφή της το 2011 (το 2015 οι Il Volo είχαν έρθει πρώτοι στην ψηφοφορία του κοινού). Η Τσεχία προκρίθηκε μόλις για δεύτερη φορά στον τελικό, κατάφερε όμως να μπει στην πεντάδα του televoting, ενώ το 2016 που είχε προκριθεί ξανά το τηλεοπτικό κοινό δεν της έδωσε καθόλου πόντους. Τέλος, η Γερμανία μετά τη νίκη της το 2010 είχε να μπει στο top 10 από το 2012.

Φαίνεται ότι οι ψήφοι της διασποράς έχουν ακόμα ισχύ, είδαμε ότι Ουκρανία, Μολδαβία και Λιθουανία ευνοήθηκαν αρκετά. Σε αυτό πιθανόν βοήθησε και το γεγονός ότι χώρες με μεγάλη διασπορά στην Ευρώπη, όπως Ρωσία, Αρμενία. Ρουμανία και Πολωνία βρέθηκαν εκτός τελικού. Σαφώς βοηθούν και οι γείτονες όπως είδαμε με τη Δανία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Εσθονία και τη Σερβία.

Το 100% televoting μπορεί να έδωσε τον νικητή και τη δεύτερη θέση φέτος, σαν σύστημα όμως δεν είναι τέλειο, καθώς βλέπουμε ότι αρκούν πολλοί γείτονες και διασπορά για να καταφέρει μια χώρα να μπει στη δεκάδα, ενώ άλλα τραγούδια αγνοούνται πλήρως. Θα δούμε τις επόμενες μέρες και πώς ψήφισαν οι επιτροπές για να γίνει πιο πλήρης η εικόνα.

Μία σκέψη στο “Μια ματιά στα αποτελέσματα του televoting (Μέρος Β)

  1. Aυτό που γράφετε για το Ισραήλ και τη Γερμανία δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι όποτε φέρνουν ανταγωνιστική συμμετοχή πάντα έχουν έτοιμες συμμαχίες. Άσχετο αν αυτό συμβαίνει μια φορά στα δέκα χρόνια.

    Παρεμπιπτόντως η Γερμανία πήρε 12 και από το televoting της επίσης γειτονικής Ολλανδίας, όχι μόνο από τη Δανία όπως φαίνεται στον χάρτη. Χώρια τα τέσσερα 12άρια από επιτροπές γειτονικών χωρών (Δανία, Ολλανδία, Ελβετία, Νορβηγία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.