Ιταλία: Οι κανόνες του Sanremo 2019

Όπως συμβαίνει τις περισσότερες χρονιές, έτσι και φέτος η Ιταλία θα επιλέξει την συμμετοχή της στην Eurovision 2019 μέσω του φεστιβάλ του Sanremo. Η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας RAI, ανακοίνωσε σήμερα τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα διεξαχθεί το φεστιβάλ. Εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Eurovision θα είναι ο νικητής του φεστιβάλ, σε περίπτωση που εκείνος αρνηθεί, η RAI θα επιλέξει έναν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του φεστιβάλ με δικά της κριτήρια.

 

To φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Ariston του Sanremo. Αυτή θα είναι η 69η διοργάνωση του φεστιβάλ το οποίο ξεκίνησε το 1951. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν συνολικά 24 καλλιτέχνες, για την επιλογή των οποίων υπεύθυνοι θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Claudio Baglioni μαζί με την βοήθεια μιας μουσικής επιτροπής. Κριτήρια για την επιλογή των τραγουδιών θα είναι η ποιότητα και η αυθεντικότητα  τους, καθώς επίσης η ερμηνεία, η νεωτερικότητα, η φήμη και η αναγνωσιμότητα των καλλιτεχνών. Από τις 24 θέσεις, οι δύο θα δοθούν στους νικητές του Sanremo Giovani, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα νέο τραγούδι.

 

Όλα τα τραγούδια θα πρέπει να είναι γραμμένα στην Ιταλική γλώσσα, ωστόσο μικρές φράσεις σε άλλες γλώσσες επιτρέπονται. Η διάρκεια των τραγουδιών δεν θα πρέπει να  ξεπερνάει τα 4 λεπτά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να  λάβει ένα τραγούδι μέρος στο φεστιβάλ είναι να είναι καινούργιο, τόσο την στιγμή που θα υποβληθεί όσο και την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.

Τελευταία ημέρα υποβολής τραγουδιών είναι η 7η Δεκεμβρίου. Τα τραγούδια θα πρέπει να υποβληθούν στην RAI. Κάθε καλλιτέχνης που υποβάλει τραγούδι, θα πρέπει να προτείνει και έναν καλλιτέχνη με τον οποίο θα τραγουδήσουν μαζί το τραγούδι ως ντουέτο την τέταρτη μέρα του φεστιβάλ. Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν στις 22 Δεκεμβρίου, πιθανότατα κατά την διάρκεια του Sanremo Giovani.

 

To πρόγραμμα του Sanremo θα έχει την παρακάτω μορφή:

 

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου: Οι 24 καλλιτέχνες ερμηνεύουν για πρώτη φορά τα τραγούδια τους.

 

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου: Οι πρώτοι 12 καλλιτέχνες ερμηνεύουν για δεύτερη φορά το τραγούδι τους.

 

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου: Οι υπόλοιποι 12 καλλιτέχνες ερμηνεύουν για δεύτερη φορά το τραγούδι τους.

 

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου: Οι 24 καλλιτέχνες ερμηνεύουν τα κομμάτια σους σε μια διαφορετική εκδοχή, σε ντουέτο με προσκεκλημένους καλλιτέχνες.

 

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου: Οι 24 καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν για τελευταία φορά τα τραγούδια τους. Οι πρώτοι 3 καλλιτέχνες θα διαγωνιστούν στον υπερ-τελικό όπου θα επιλεγεί ο νικητής του φεστιβάλ.

 

Το σύστημα της ψηφοφορίας

 

O τρόπος με τον οποίο αναδεικνύεται ο νικητής του Sanremo, είναι κάθε χρόνο ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Την πρώτη μέρα θα υπάρξει 3 διαφορετικές ψηφοφορίες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα: η τηλεψηφοφορία κατά 40%, η επιτροπή δξμοσκοπήσεωνκατά 30%, και η ψήφος των δημοσιογράφων κατά 30%. Την δεύτερη και την τρίτη μέρα το σύστημα ψηφοφορίας παραμένει το ίδιο. Την τέταρτη βραδιά, το σύστημα ψηφοφορίας αλλάζει και γίνεται ως εξής: 50% τηλεψηφοφορία, 30% η ψήφος των δημοσιογράφων (press room jury) και 20% η ψήφος μιας κριτικής επιτροπής ειδικών. Οι ψήφοι των πρώτων 4 ημερών θα προστεθούν και θα συνδυαστούν με τις ψήφους της τελευταίας βραδιάς, η οποία θα έχει το ίδιο σύστημα με την τέταρτη βραδιά ( 50% τηλεψηφοφορία, 30% press room jury και 20% κριτικής επιτροπή ειδικών). Οι 3 καλλιτέχνες με την υψηλότερη βαθμολογία και από τις 5 βραδιές, θα διαγωνισθούν στον υπέρ-τελικό με το ίδιο ακριβώς σύστημα ( 50% τηλεψηφοφορία, 30% press room jury και 20% κριτικής επιτροπή ειδικών) ώστε να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής του Sanremo.

 

Ας  θυμηθούμε το τραγούδι το οποίο κέρδισε το Sanremo festival 2018 και έφερε στην Ιταλία την 5η θέση στην Eurovision 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.