Eurovision 2020: Οι πιθανές πόλεις για την φιλοξενία του επόμενου διαγωνισμού

Τα τρία κρατικά κανάλια της Ολλανδίας, NPO, NOS και AVROTROS, τα οποία θα επωμισθούν την διοργάνωση του επόμενου διαγωνισμού, ξεκίνησαν την διαδικασία για την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό της Eurovision το 2020.

Οι πόλεις που φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν μέχρι στιγμής την φιλοξενία του επόμενου διαγωνισμού είναι το Άμστερνταμ, το Ρόττερνταμ, Άρνεμ (Arnhem), Τσβόλε(Zwolle) , η Ουτρέχτη (Utrecht), το Μάαστριχτ(Maastricht), η Χάγη (The Hague), η Λεουβάρντεν (Leeuwarden), και η πόλη Ντεν Μπος ( Den Bosch ). Ασφαλώς οι δύο πρώτες πόλεις φαίνεται να έχουν το προβάδισμα σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία θέτει η EBU για την φιλοξενία του διαγωνισμού. Μερικοί από τους παράγοντες-κλειδιά τα οποία περιλαμβάνονται στους όρους της EBU και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο είναι οι ακόλουθοι:

 • Η ύπαρξη πλησίον διεθνούς αεροδρομίου με σύνδεση με τους κυριότερες Ευρωπαϊκές πόλεις
 • Ένα υπαρκτό δίκτυο συγκοινωνιών εντός της πόλης
 • Ένα κλειστό στάδιο με δυνατότητα φιλοξενίας γύρω στις 10.000 θεατές.
 • Υποδομές οι οποίες θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν το Delegation Bubble, το Green Room, το Press Centre και τον χώρο της κύριας σκηνής
 • Μεγάλο αριθμό διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών που δεχτούν τις αποστολές, τους καλλιτέχνες, τον τύπο και τους φαν.
 • Κοινωνικές και παράπλευρες εκδηλώσεις
 • Αναγκαίοι χώροι για να φιλοξενήσουν το Euroclub, το Eurovision Village και το Κόκκινο χαλί μαζί με την τελετή έναρξης.

Ας πάμε να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά με τα υπέρ και κατά που συνοδεύουν την κάθε υποψηφιότητα:

 Άμστερνταμ (Amsterdam)

Related image

Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι μία από τις πόλεις φαβορί να φιλοξενήσουν τον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision. H Ολλανδικλη πρωτεύουσα είχε φιλοξενήσει τον διαγωνισμό το 1970. Η πόλη διαθέτει καλές υποδομές, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες λόγω και της τουριστικής κίνησης που εμφανίζει, ενώ πλησίον βρίσκαται το διεθνές αεροδρόμιο Schiphol International Airportενώ η πόλη διαθέτει ένα επαρκές δίκτυο συγκοινωνιακών μέσων. Η πόλη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τουριστών κυρίως για την ιστορική και πολιτιστκή και αρχιτεκτονική κληρονομιά του.

Τρία είναι τα στάδια που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενήσουν τα σόου της Eurovision : To Ziggo Dome, το RAI Convention Centre και το Johann Cruijff Arena.

Ziggo Dome

Related image

Ziggo Dome in Amsterdam

Το Ziggo Dome είναι μια γνωστή αρένα συναυλιών στην καρδιά της πρωτεύουσας ενώ μπορεί να υποδεχθεί 17.000 περίπου θεατές. Ο χώρος έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς συναυλίες διεθνών καλλιτεχών μεταξύ αυτών η Lady Gaga, η Shania Twain, οι U2, Elton John, Ariana Grande, Bruno Mars. Madonna, Rod Stewart κα.

Το RAI Convention Centre(συνεδριακό κέντρο)

Related image

RAI Convention Centre

Το Amsterdam RAI Convention Centre βρίσκεται μόλις 8 λεπτά από το κεντρικό τομέα της πόλης και έχει πολύ καλή συνδεση μέσω του τρένου, τραμ και του μετρό. Ο χώρος είναι πολύ κοντά στην υπόλοιπη πολιτιστική και νυχτερινή ζωή της πόλης ενώ απέχει 15 λεπτά από το Schiphol International Airport.

Ο χώρος του RAI είναι γνωστό για την πολυμορφία του φιλοξενώντας μεγάλα δρώμενα και εμπορικές εκθέσεις. Εγκαινιάστηκε το 1961 και η αρένα του Europhal Hall μπορεί να υποδεχθεί κοντά στους 12,900 θεατές. Δείτε παρακάτω μια επισκόπηση του χώρου:

Johann Cruijff Arena

Related image

The Johann Cruijff Arena

Η Johann Cruijff Arena ( γνωστή και ως Amsterdam Arena) βρίσκεται στο κεντρικό Άμστερνταμ πολύ κοντά στο Ziggo Dome, και αποτελεί το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας καθώς μπορεί να φιλοξενήσει 55,000-68,000 θεατές ενώ κατά την διάρκεια συναυλιών περί τους 35,000 θεατές. Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1996 από την ίδια την Βασίλισσα της Ολλανδίας,  Βεατρίκη.

Το στάδιο έχει στο ιστορικό του μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις και πολυάριθμες συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών όπως Tina Turner, Michael Jackson, Rolling Stones, Bon Jovi, Robbie Williams, Genesis, U2, Madonna,  Beyonce, Coldplay, Rihanna, Celine Dion, Take That etc.

Το στάδιο διαθέτει φορητή στέγη που ανοιγοκλείνει ενώ το στάδιο έχει προγραμματιτεί να φιλοξενήσει παιχνίδια του Ευρπωπαϊκού πρωταθλήματος 2020 τον Ιούνιο.

Ρότερνταμ(Rotterdam)

Related image

Rotterdam

Η πόλη – λιμάνι του Ρότερνταμ είναι επίσης μία από τις πόλεις φαβορί να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό της  Eurovision 2020 στο Rotterdam Ahoy. Η Ολλανδική πόλη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν γεγονός της Eurovision καθώς το 2007 είχε διεξαχθεί στην πόλη η Junior Eurovision.

To Ροτερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της χώρας ενώ αποτελεί κομβικό λιμάνι, με την πόλη να συνδυάζει τους σύγχρονους ουρανοξύστες με την μοντέρνα αρχιτεκτονική. Η πόλη διαθέτει εκτεταμένο συγκοινωνιακό δίκτυο, ένα υπολογίσμο αριθμό ξενοδοχείων ενώ πλησίον της πόλης βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο, Rotterdam The Hague Airport απευθείς σύνδεση με πολυάριθμους Ευρωπαϊκές πόλεις.

Το Rotterdam Ahoy

Related image

Rotterdam Ahoy

Το  Rotterdam Ahoy βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και υπάρχει από το 1971. Μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 15.000 θεατές κατά την διάρκεια μιας συναυλίας. Ο χώρος έχει επίσης φιλοξενήσεις συναυλίες πολλών αστέρων όπως των: Lady Gaga, Queen, Shakira, Kylie Minogue, Gloria Estefan, U2, Mariah Carey, Britney Spears κα

Δείτε μια επισκόπηση του χώρου στο παρακάτω βίντεο:

Η Χάγη (The Hague)

Related image

The Hague

Η πόλη της Χάγης έχει φιλοξενήσει τον διαγωνισμό της Eurovision δύο φορές στο παρελθόν, το 1976 και το 1980 ενώ η πόλη φιλοδοξεί να υποδεχθεί και πάλι τον διαγωνισμό για τρίτη φορά.

Η πόλη είναι τρίτη σε πληθυσμό μετά το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ ενώ φιλοξενεί την έδρα της κυβέρνησης και το Ολλανδικό Κοινοβούλιο. Επίσης η Χαγή αποτελεί την βάση αρκετών σημαντικών διεθνών οργανισμών και θεσμών μεταξύ των οποίων το Διεθνές Δικαστήριο και την Ιντερπόλ.

Η πόλη εξυπηρετείται από το διεθνές αεροδρόμιο Rotterdam The Hague Airport ενώ διαθέτει επαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο.

Tο ADO Stadium (Cars Jeans Stadium)

Η Χάγη φιλοδοξεί να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στο  ADO Stadium (Cars Jeans Stadium), αλλά το συγκεκριμένο στάδιο δεν διαθέτει οροφή το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα καθώς ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα μόνο σε κλειστό στάδιο.

Το στάδιο ολοκληρώθηκε το  2007 και μπορεί να δεχθεί γύρω στους 15.000 θεατές και βρίσκεται νοτιανατολικά της πόλης, 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και εύκολα προσβάσιμο με τρένο ή λεωφορείο.

Image result for ADO Stadium (Cars Jeans Stadium

Cars Jeans Stadium

Ουτρέχτη (Utrecht)

Related image

Η πόλη της Ουτρέχτης φιλοδοξεί να μπει στην κούρσα διεκδίκησης φιλοξενίας του επόμενου διαγωνισμού με το Jaarbeurs Convention Centre ως δυνητικό στάδιο φιλοξενίας του μουσικού διαγωνισμού.

Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας διαθέτει επαρχές δίκτυο συγκοινωνιών ενώ βρίκσεται 30 λεπτά από το αεροδρόμιο Schiphol International Airport και μία ώρα με το τρένο από το  Eindhoven Airport.

Jaarbeurs Convention Center

Jaarbeurs Convention and Exhibition Center 

Jaarbeurs Convention and Exhibition Centre  είναι ένας συνεδριακός και εκθεσειακός χώρος που έχει φιλοξενήσει εκτός από εκθέσεις και συνέδρια αρκετά μουσικά δρώμενα. Βρίκσεται δίπλα στον κεντρικό σταθμό της Ουτρέχτης “Utrecht Central Station” και διαθέτει 11 επιμέρους χώρους και καλύπτει μια έκταση 100,000 τμ.

Μάαστριχτ(Maastricht)

Related image

H πόλη του Μάαστριχτ έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση του να διεκδικήσει την φιλοξενία του επόμενου διαγωνισμού σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Αποτελεί πρωτεύουσα της περιφέρειας του Limburg και βρίσκεται στην νοτιανατολική πλευρά της Ολλανδίας.Η πόλη εξυπηρετείται από ένα μικρό αεροδρόμιο, το Maastricht Aachen Airport το οποίο εκτελεί δρομολογία σε κάποιος διεθνείς προορισμούς.

Η πόλη έλαβε τεράστια δημοσιότητα χάρη στην Συμφωνία του Μάαστριχ που υπογράφτηκε στην πόλη και πήρε το όνομα της, στις 7 Φεβρουαρίου το 1992 αποτελώντας σημαντικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η πόλη φιλοδοξεί να διεξάγει τον διαγωνισμό στο MECC Maastricht.

MECC Maastricht

MECC Maastricht

Το MECC Maastricht βρίκσεται στο κέντρο της πόλης 5 λεπτά περπάτημα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Maastricht-Randwyck και πολύ κοντά στον κεντρικό σταθμό Maastricht Central Station. Επίσης το στάδιο είναι προσιτή από αρκετά αεροδρόμιο μεταξύ αυτών τα κάτωθι: Amsterdam Schiphol International Airport, Eindhoven Airport, Cologne-Bonn Airport, Dusseldorf Airport, Brussels Charleroi Airport,  Brussels Zaventem Airport.

Λεουβάρντεν (Leeuwarden)

Related image

Η πόλη Λεουβάρντεν (Leeuwarden), είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Friesland στην βόρεια Ολλανδία και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Eurovision 2020. Η πόλη φιλοδοξεί να διεξάγει τον διαγωνισμό στο WTC Expo Leeuwarden.

Related image

WTC Expo

WTC Expo ο WTC Expo διαθέτει περισσότερα από 45.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου και χωρίζεται σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους. Κατα καιρούς έχει υποδεχθεί στους χώρους του, εκθέσεις, σεμινάρια, συμπόσια, συνέδρια και διάφορα εορταστικά δρώμενα.

Η πόλη μπορεί να εξυπηρετηθεί από τρία διεθνή αεροδρόμια: Eelde, Lelystad και το Schiphol.

Άρνεμ(Arnhem)

Related image

Η ‘Αρνεμ (Arhem), πρωτεύουσα την περιφέρειας  Gelderland,  βρίσκεται στην ανατολική χώρα έχει εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για τον επόμενο διαγωνισμό. Δυνητικός χώρος φιλοξενίας του διαγωνισμού αποτελεί στο στάδιο  Gelredome.

Η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στα γερμανικά σύνορα και έχει πολύ καλή σύνδεση με την Φρανκφούρτη και το Ντύσελντορφ.

Gelredome stadium

Related image

Gelredome stadium

To Gelredome αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και σύγχρονα στάδια της χώρας , κτισμένο μόλις το 1998 και με δυνατότητα 25.000 θεατών. Έχει οροφή που κινητή οροφή που ανοιγοκλείνει και έχει φιλοξενήσει αρκετά μουσικά δρώμενα και συναυλίες καλλιτέχνων όπως των:  Madonna, Tina Turner, Celine Dion, Shakira, Justin Timberlake, Rihanna, Coldplay, Justin Bieber, Justin Timberlake, Janet Jackson κα.

Το στάδιο απέχει 30 λεπτά με τα πόδια από το κεντρικό σταθμό Arnhem Central Station και εύκολα προσβάσιμο συγκοινωνιακά.

Τσβόλε (Zwolle)

Image result for Zwolle

Μια ακόμη περιφερειακή πόλη που επιθυμεί να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό της Eurovision 2020 είναι η πολη Τσβόλε(Zwolle), πρωτεύουσα της επαρχίας Overijssel στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας. Ο δυνητικός χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι το Ijsselhallen Convention Centre.

Το Ijsselhallen

Related image

Ijsselhallen convention center

Ijssehallen είναι ένα συνεδριακό κέντρο κατασκευασμένο το 1972 και καλύπτει μια έκταση 20.000 τμ. Και αυτός ο χώρος έχει φιλοξενήσει εκτός από συνέδρια μεγάλα μουσικά δρώμενα κυρίως συναυλίες.

Ντεν Βος (Den Bosch)

Related image

Η πόλη Ντεν Μπος (Den Bosch) προστέθηκε προσφάτως στη λίστα των πόλεων που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό. Η πόλη είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας North Brabant στα βόρεια της χώρας.

Η πόλη σχεδιάζει να διοργανώσει τον διαγωνισμό στον πολυμορφικό χώρο Brabanthallen. Βρίσκεται κοντά στα Βελγικά και Γερμανικά σύνορα και στο διεθνές αεροδρόμιο  Eindhoven Airport. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει απευθείας πτήσεις σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ενώ συνδέεται σιδηροδρομικά με την πρωτεύουσα και την Ουτρέχτη.

Το Brabanthallen

Image result for Brabanthallen

Το Brabanthallen καλύπτει μια έκταση 55.000 τμ και μπορεί να υποδεχθεί στους χώρους του περί τους 40.000 ανθρώπους. Περιλαμβάνει 13 χώρους , 8 αίθουσες και 5 μεγάλους χώρους. Ειδικά η αίθουσα  Hall 1 χωρά γύρω στουςς 11,000 θεατές. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται 10 λεπτά μακριά από τον κεντρικό σταθμό της πόλης

Το Brabanthallen είναι ουσιαστικά ένα συγκρότημα που έχει φιλοξενήσει εκθέσεις, συνέδρια, συναυλίες, και μεγάλου μεγέθους συναντήσεις. Το συγκρότημα ανακαινίστηκε το 2004 και επεκτάθηκε περαιτέρω το 2017. Αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο συγκρότημα της χώρας με το   RAI Amsterdam και το  Jaarbeurs Utrecht να το ξεπερνούν σε μέγεθος. Δείτε μια γενική επισκόπηση του συγκροτήματος παρακάτω:

 

Ωστόσο πρέπει να αναμείνουμε για να δούμε ποιες τελικά από όλες αυτές τις πόλεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα κριτήρια που θέτει η EBU για την πόλη που θα φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό. Επίσης εκκρεμεί ο προσδιορισμός των ημερομηνίων των live show του επόμενου διαγωνισμού που πρόκειται να λάβει χώρα στην Ολλανδία μετά την νίκη του Duncan Laurence στο Τελ Αβίβ πριν δύο σχεδόν βδομάδες.

 

Πηγή: ESCToday. Eurovision.tv, Wikipedia

4 Σχόλια

 • Konis

  Μόνο εγώ θέλω να γίνει στο Johhan Cruffan Arena που είναι και μεγάλο?

 • Ψαγμένος

  Για μένα μιας και όλες οι πόλεις είναι εύκολα προσβάσιμες διότι παντού εκεί κοντά υπάρχουν αεροδρόμια σε κάθε πόλη το πιο σημαντικό είναι τα ξενοδοχεία. Αφού τα περισσότερα στάδια έχουν χωρητικότητα αρκετά πάνω από 10000 θεατές πιστεύω ότι το βασικότερο είναι τα ξενοδοχεία. Τέλος για εμένα πρέπει ο χώρος να χωράει κάπου στους 15000 Καλά είναι οπότε για μένα φαβορί είναι το Ziggo dom και το Rotterdam ahoy βάσει των παραπάνω.

 • Giwrgos

  Πάντως με έχει εντυπωσιάσει το πόσους χώρους ενώ των 10000 θεατών έχουν! Δεν έτοιμοι από καιρό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.