Στάθης Ψάλτης και… Γιουροβύζιον. “Έπεσε η αυλαία” για τον σπουδαίο ηθοποιό.

Στάθης Ψάλτης και… Γιουροβύζιον. “Έπεσε η αυλαία” για τον σπουδαίο ηθοποιό.

Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ο Στάθης Ψάλτης (Βέλο Κορινθίας 1951-Αθήνα 2017), ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, απεριόριστων δυνατοτήτων, ο οποίος διακρίθηκε κυρίως στην κωμωδία και την επιθεώρηση, όπου μεγαλούργησε σε πλήθος παραστάσεων.

Έπαιξε σε 35 ταινίες, πολλές από τις οποίες σφράγισαν τη δεκαετία του ’80, με ατάκες που ακούγονται μέχρι σήμερα: Ο καβαλάρης των F.M. Stereo, Καμικάζι αγάπη μου, Βασικά καλησπέρα σας (οι ραδιοπειρατές), Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Και ο πρώτος ματάκιας, Είσαι στην ΕΟΚ μάθε για την ΕΟΚ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια και τόσες ακόμα, άλλοτε στο πλευρό της Καίτης Φίνου (με την οποία έζησαν ένα μεγάλο έρωτα), άλλοτε της Ρένας Παγκράτη και άλλων καλλονών της εποχής. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Παντρεύτηκε τρεις φορές, με την Κάτια Κυβέλη, την Τάρια Μπούρα και την Χριστίνα Ψάλτη. Από την πρώτη του σύζυγο απέκτησε μια κόρη, η οποία του χάρισε δύο εγγονές.

Δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε το ρεσιτάλ ερμηνείας στην τηλεοπτική σειρά “Συμβολαιογράφος”, όπου υποδυόταν τον γλοιώδη χαφιέ και την ανατριχιαστική του εμφάνιση ως δολοφόνου στο “Τμήμα Ηθών” (συνολικά έπαιξε σε επτά μόλις σειρές), την ερμηνεία του τραγουδιού “Ήτανε μια φορά” του Σταύρου Ξαρχάκου στο σήριαλ “Οι Έμποροι των Εθνών”, το ανέβασμα των “Βατράχων” του Αριστοφάνη και του έργου “Το ημερολόγιο ενός τρελού” του Νικολάι Γκόγκολ, ρόλοι οι οποίοι αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για μεγάλο ηθοποιό, εξαιρετικό και σε δραματικούς ρόλους και -για πολλούς- ταλέντο που χαραμίστηκε σε ευτελή θεάματα.

Θα κλείσουμε, κάπως πιο ευχάριστα, όπως θα ήθελε εξάλλου να τον θυμάται το κοινό, με δύο βίντεο που σχετίζονται με τη Γιουροβίζιον: το ένα μια σάτιρα του Rodolfo Chikilikuatre στο γνωστό Baila el Chiki Chiki και το δεύτερο της ίδιας της λέξης “Γιουροβίζιον” ως Γιουρο…βύζιον!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.