Εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης της Οδησσού

Εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης της Οδησσού

Τις ημέρες αυτές και ενώ η Οδησσός αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανευρωπαϊκού (και αυστραλιανού) ενδιαφέροντος, λόγω της επερχόμενης ανάθεσης της Γιουροβίζιον 2017 σε αυτήν, διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ ότι τελούνται εορτασμοί για την επέτειο της ίδρυσης της πόλης. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο διαθέτει εκεί παράρτημα, αλλά και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, τα οποία επίσης έχουν τις δικές τους επετείους.

Οδησσός

Οι ελληνικές εκδηλώσεις (1-3 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου του ΕΙΠ, καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά και περιλάμβαναν ψηφιακή έκθεση για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγορίου Μαρασλή στην πλατεία των Ελλήνων, την παρουσίαση του βιβλίου «Όλυα-Δυο χειμώνες και μια άνοιξη», του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία Βασίλη Παπαδόπουλου, καθώς και συναυλία με τους Κώστα Μακεδόνα, Μελίνα Ασλανίδου και Ανδρέα Κατσιγιάννη.

odyssos-1021x580

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την αδιάκοπη παρουσία του Ελληνισμού εδώ και αιώνες στην Οδησσό, η οποία υπήρξε ελληνική αποικία, τόπος ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, κοιτίδα πολιτισμού και εμπορίου για τους Έλληνες, οι οποίοι ανέδειξαν έξι δημάρχους στην πόλη. Επιφανείς Έλληνες της πόλης υπήρξαν οι:  Θεόδωρος Ροδοκανάκης, Στέφανος Ράλλης, Αλέξανδος Ζαρίφης, Γρηγόριος Μαρασλής, Νικόλαος Μαυροκορδάτος, Δημήτριος Βικέλας και Γιάννης Ψυχάρης. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο που κατασκευάστηκε με δαπάνη ημεδαπών ιδιωτών χορηγών, Οδός αλλά και Πλατεία Ελλήνων, που μνημονεύουν το ένδοξο παρελθόν.

Οδησσός 2Οδησσός 1

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5094645/ellhnes-krimaias-kai-odhssoy/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.