Γνωρίστε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας “Telemoveis” – Ψηφίστε στο Poll

Γνωρίστε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας “Telemoveis” – Ψηφίστε στο Poll

Η Πορτογαλία για ακόμα μια χρονιά αποφάσισε να επιλέξει την συμμετοχή της μέσω της εθνικής επιλογής της χώρας για την Eurovision Festival da Cançao. Έπειτα από 2 ημιτελικούς, τον τελικό και 16 συνολικά συμμετέχοντες, νικητής αναδείχτηκε ο Conan Osiris με το τραγούδι Telemoveis.

Λίγα λόγια για τον Conan Osiris

Ο Conan Osiris (Tiago Miranda όπως είναι το πραγματικό του όνομα), είναι ένας καλλιτέχνης που συνδυάζει αρκετά ήδη μουσικής, από Fados (παραδοσιακά μελαγχολικά τραγούδια της Πορτογαλίας), αραβική και τσιγγάνικη μουσική μέχρι techno και R’n’B. Είναι γεννημένος το 1989 στην Λισαβόνα και έχει κυκλοφορήσει 4 δίσκους. Ο Conan εκτός από τραγουδιστής είναι και αυτοδίδακτος χορευτής, τραγουδοποιός, συνθέτης και παραγωγός. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο του στην δημοφιλή βραδινή τηλεοπτική εκπομπή της RTP, 5 Para a Meia-NoiteΗ εκπομπή φιλοξενείται από την Filomena Cautela, μία από τις παρουσιάστριες του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision του 2018 στη Λισαβόνα. 

Λίγα λόγια για το τραγούδι “Telemoveis”

Στα τέλη του 2018 ο Conan προσκλήθηκε από την RTP να συνθέσει ένα τραγούδι για το Festival da Canção, το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος. To Telemoveis είναι ένα τραγούδι γραμμένο εξολοκλήρου στα Πορτογαλικά, ενώ έχει μπει ήδη στις εθνικές μουσικές τάσεις της Πορτογαλίας στο youtube και το spotify.

https://youtu.be/xSbp8lwCQp8

Στίχοι τραγουδιού

Eu parti o telemóvel
A tentar ligar para o céu
Pa’ saber se eu mato a saudade
Ou quem morre sou eu
E quem mata quem
Quem mata quem mata
Quem mata quem
Nem eu sei
Quando eu souber, eu não ligo a mais ninguém
E se a vida ligar
Se a vida mandar mensagem
Se ela não parar
E tu não tiveres coragem de atender
Tu já sabes o que é que vai acontecer
Eu vou descer a minha escada
Vou estragar o telemóvel
O telele
Eu vou partir o telemóvel
O teu e o meu
E eu vou estragar o telemóvel
Eu quero viver e escangalhar o telemóvel
E se eu partir o telemóvel
Eu só parto aquilo que é meu
Tou para ver se a saudade morre
Vai na volta, quem morre sou eu
E quem mata quem mata
Eu nem sei
A chibaria nunca viu nascer ninguém
Eu partia telemóveis
Mas eu nunca mais parto o meu
Eu sei que a saudade tá morta
Quem mandou a flecha fui eu
Quem mandou a flecha fui eu
Fui eu

Αγγλική μετάφραση

 

I broke my phone
Trying to call up to heaven
To find out if I kill off my saudade1
Or if I’m the one who dies
Who kills whom?
Who kills whom?
Will it kill?
Who kills whom?
Not even I know
When I find out
I won’t call another soul
If life calls you up
If life sends you a message
If it doesn’t stop
And you don’t have the courage to pick up
You already know what’ll come next
I’ll go downstairs
And I’ll wreck my phone, the ol’ celly
I’ll break the phone
Both yours and mine
And I’ll wreck my phone
I want to live and obliterate my phone
And what if I break my phone?
I’ll only have broken what belonged to me
I have yet to see if my saudade will die
It turns out I’m the one who dies
Who kills whom?
Will it kill?
I don’t even know
The sensationalists have never seen anyone be born
I used to break phones
But I never break mine anymore
I know that my saudade is dead
The one who shot the arrow was me
The one who shot the arrow was me
It was me

Η Πορτογαλία στην Eurovision

Η Πορτογαλία συμμετέχει στην Eurovision από το 1964, απουσιάζοντας τις χρονιές 1970, 2000, 2002 και 2013. Στον διαγωνισμό μετράει μία νίκη, αυτή του Salvador Sobral το 2017 με το τραγούδι  Amar Pelos Dois. Έχει βρεθεί στην δεκάδα μόνο 10 φορές ενώ στην τελευταία θέση 4. Από το 2004 που καθιερώθηκαν οι ημιτελικοί στην Eurovision, οι αποδόσεις της χώρας μειώθηκαν κατά πολύ καθώς έμεινε πολλές χρονιές εκτός τελικού. Πέρυσι την χώρα εκπροσώπησε η Claudia Pascual με το τραγούδι O Jardim που κατατάχθηκε στην 26η και τελευταία θέση του τελικού. Φέτος η Πορτογαλία θα διαγωνιστεί στην 15η θέση του πρώτου ημιτελικού στις 14 Μαΐου.

Ψηφίστε στο Poll που ακολουθεί, βαθμολογώντας το τραγούδι από 1 έως 10 :

Με άριστα το 10 και ελάχιστο το 1, πόσο θα βαθμολογούσατε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας, "Telemoveis"

12 σκέψεις για το “Γνωρίστε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας “Telemoveis” – Ψηφίστε στο Poll

  1. Μόνος λόγος ύπαρξής του το γέλιο που μας προσφέρει. Και από ότι βλέπω από αντιδράσεις στο διαδίκτυο, εν τέλει πήραν πολλοί χαμπάρι το γελοίο του πράγματος με τη δήθεν ‘είμαι ποιότητα αλλά εσείς δεν το καταλαβαίνετε’ σαχλαμάρα της Πορτογαλίας.

  2. Telemoveis = έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι μια avant-garde συμμετοχή σε έναν ΜΟΥΣΙΚΌ διαγωνισμό.
    #2/41
    Boa sorte!

    Αγαπημένη και αδικημέμη διαχρονικά η Πορτογαλία, έπρεπε να είχε κερδίσει τουλάχιστον άλλες δύο φορές: Το 1971 και το 1984.

  3. Εξαιρετικό πάντρεμα παραδοσιακών μουσικών επιρροών (πορτογαλικών, αραβικών κτλ) με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Εξαιρετική και η αντιπαραβολή στους στίχους της έννοιας του saudade (τόσο σημαντικής στο fado) με τους περισπασμούς της σύγχρονης τεχνολογίας που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για στοχασμό ή αναπόληση.

    Φοβάμαι όμως ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση μέσα από την υπερβολή της αποτελεί περισπασμό από μόνη της. Ελπίζω τελικά να επιλέξει ένα πιο απλό concept για την εμφάνισή του στο Τελ-Αβίβ γιατί είναι κρίμα ένα τέτοιο τραγούδι-κόσμημα για τον διαγωνισμό να μείνει στον ημιτελικό. To κομμάτι και η φωνή του από μόνα τους φτάνουν για να κερδίσει τις εντυπώσεις.

    3ος από τους 41 της κατάταξής μου μέχρι στιγμής.

    1. Συμφωνώ απόλυτα για την αντιπαραβολή στους στίχους.

      Για να είμαι ειλικρινής, αρχίζω να πιστεύω ότι μια εκ των Πορτογαλία, Ισλανδία δε θα προκριθεί τελικά. Φοβάμαι ότι δεν τις χωράει και τις δύο ο τελικός.

  4. Το τραγούδι είναι αριστούργημα και κρίμα που κάποιοι επηρεασμένοι ίσως από την σκηνική παρουσία που είναι extravagant δεν μπορούν να εστιάσουν και να το αντιληφθούν. Ένα σύγχρονο, “πειραγμένο”, μεταμοντέρνο Fado. Η σκηνική παρουσία εμένα δεν με ενοχλεί αλλά αν είναι να επηρεάσει την τύχη του κομματιού ίσως θα έπρεπε να αλλάξει. Βέβαια με αυτό το σκεπτικό θα έχουμε συνεχώς συμβατικές τυποποιημένες και επαναλαμβανόμενες σκηνικές παρουσίες με τα ίδια και ίδια βαρετά κλισέ και χορογραφίες ανέμπνευστες αν κάθε προσπάθεια που είναι έξω από τα στάνταρ της Γιουροβίζιον ενοχλούν τόσο πολύ. Ας βγει λοιπόν συμβατικά για να είναι καθολικά αποδεκτό. Το τραγούδι πάντως είναι από τα καλύτερα φέτος και από τα πιο ιδιαίτερα μαζί με της Σλοβενίας που πηγαίνουν τον διαγωνισμό ένα βήμα παραπέρα ξεφέυγοντας από τα κλασσικά.

    Αυτή είναι η γνώμη μου και καταλαβαίνω όσους δεν τους αρέσει. Διαφορετικά γούστα εξάλλου και είναι απόλυτα σεβαστό αυτό.

    1. Μα το πρόβλημα είναι ότι επιλέγει μια σκηνική προσέγγιση “γκέι εξτραβαγκάνζα” που και γιουροβιζιονική και κλισεδιάρικη είναι. Ακριβώς επειδή το τραγούδι είναι αυτό που είναι, το αδικεί μια τέτοια σκηνική προσέγγιση θεωρώ.

  5. Απίστευτα καθηλωτική ενορχήστρωση και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές για φέτος μακράν! Δυστυχώς, η παρουσίαση είναι ό,τι χειρότερο και μόνο καταστροφικά αποτελέσματα θα έχει (αν δεν αλλάξει…)

    Από μένα 9.5/10

    Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.