Ένα μετάλλιο για τη Γιουροβίζιον!

Ένα μετάλλιο για τη Γιουροβίζιον!

Με το Μετάλλιο του Καρλομάγνου για το 2016 (Charlemagne Medal for European Media / Médaille Charlemagne pour les Médias Européens), μια τιμητική διάκριση που αφορά τον κόσμο των Μ.Μ.Ε., θα τιμηθεί η European Broadcasting Union. Την απονομή θα κάνει το μέλος των ABBA, Bjorn Ulvaeus, με αποδέκτες τη Γενική Διευθύντρια (Director General) της EBU Ingrid Deltenre και τον Εκτελεστικό Επόπτη (Executive Supervisor) της Γιουροβίζιον Jon Ola Sand, σε μια ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου στο Άαχεν της Γερμανίας.

Το Μετάλλιο θεσπίστηκε το 2000 και δίδεται σε μια Ευρωπαϊκή προσωπικότητα ή θεσμό που συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής νεότητας και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας, πάντοτε στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι ευτυχής συγκυρία (;) το γεγονός ότι η Γιουροβίζιον γιορτάζει φέτος τα 60 της χρόνια, “ένας διαγωνισμός που έγινε το 1956 με σκοπό την ενοποίηση των εθνών και την ανακάλυψη νέων τηλεοπτικών τεχνολογιών”, όπως δήλωσε εκστασιασμένη η Ingrid Deltrenne. Από την πλευρά του ο Jan Ola Sand στάθηκε στο ότι η Γιουροβίζιον είναι το μόνο πανευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός, του οποίου μάλιστα η διάρκεια αποδεικνύει την ικανότητά του να χτίζει γέφυρες μεταξύ λαών. Δεν άφησε δε ασχολίαστο το γεγονός πως το βραβείο θα δώσει ένας από τους ΑΒΒΑ, που είναι αδιαμφησβήτητα οι πλέον εμβληματικοί νικητές του διαγωνισμού. Για τη σύνδεση των πολιτών της Ευρώπης πέρα από σύνορα και τη δημιουργία δεσμών ανάμεσα σε κράτη, μίλησαν ο Michael Kayser, Πρόεδρος της Médaille Charlemagne Association και ο Jürgen Linden, Πρόεδρος του Δ.Σ. των Διευθυντών της ίδιας οργάνωσης, που είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση του μεταλλίου.

Να θυμίσουμε ότι ο Καρλομάγνος (Charlemagne) ή Κάρολος ο Μέγας (Carolus Magnus), αποκαλούμενος και “Πατέρας της Ευρώπης” (Pater Europae), ένωσε το 800 μ. Χ., οπότε στέφθηκε Αυτοκράτορας, το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Χάρη σε αυτόν δημιουργήθηκε η Καρολίγγεια Αναγέννηση, μια περίοδος πολιτιστικής και πνευματικής δραστηριότητας εντός της Καθολικής Εκκλησίας.

Οφείλουμε να πούμε, ωστόσο, πως η επικράτηση του Καρλομάγνου ουσιαστικά ακύρωσε την μέχρι τότε πρωτοκαθεδρία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πως στην ιστορία πολλών Δυτικών Χωρών διδάσκεται σήμερα πως ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ξεκινά από τότε, παραγνωρίζοντας τόσο τον Ελληνικό, όσο και τον Ρωμαϊκό Πολιτισμό… Επίσης, θεωρούμε, πως το εν λόγω βραβείο δεν είναι καθόλου τυχαίο, σε μια περίοδο που η EBU ταλανίζεται από καταγγελίες και σκάνδαλα για διαφθορά και αδιαφάνεια και οι παραιτήσεις εντός του οργανισμού διαδέχονται η μία την άλλη.

ESC-medalcharlemagne

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.