Ρωσία 2017: «Αβέβαιη ακόμα η συμμετοχή μας».

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η μουσική ενώνει τα έθνη και φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Αυτός, είναι και ο πρωταρχικός στόχος του αγαπημένου μας μουσικού διαγωνισμού. Για πολλά χρόνια η συνταγή αυτή ήταν επιτυχημένη με εξαίρεση τις τελευταίες χρονιές όπου η συμμετοχή της Ρωσίας αποδοκιμάστηκε έντονα από μερίδα του κοινού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2014 όπου οι αδερφές Tolmachevy πολλαπλώς δέχτηκαν το γιουχάρισμα της αρένας, αδίκως κατά τη γνώμη μας.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, ύστερα από δημοψήφισμα που έλαβε χώρα και οι κάτοικοι της περιοχής βάσει της αυτοδιάθεσης των λαών εξέφρασαν την προτίμησή τους. Δυστυχώς, κατά την περίοδο αυτή χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές στις περιοχές τις Ανατολικής Ουκρανίας με τις κατηγορίες ένθεν κακείθεν να πηγαινοέρχονται διαρκώς.

Το τελευταίο διάστημα οι φωνές που μιλούν για αποχή της Ρωσίας από τον θεσμό πληθαίνουν. Παραθέτουμε κάποιες χαρακτηριστικές τοποθετήσεις όχι μόνο πολιτικών αλλά και καλλιτεχνών της χώρας.

Vitaly Milonov: Ο βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης παρότρυνε το πρώτο κανάλι της Ρωσίας να απέχει από έναν διαγωνισμό που θα υπάρχουν ακραίες φωνές με έντονο αντί ρωσικό πρόσημο. Δεν δίστασε μάλιστα σε συνέντευξη του στο BBC να παρομοιάσει την υποστήριξη στην φετινή Eurovision με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936!

Iosif Kobzon: Ο εθνικός σταρ της ΕΣΣΔ και βετεράνος της μουσικής σκηνής για πάνω από 50 χρονιά γνωστός και ως Φρανκ Σινάτρα της Ρωσίας έσπευσε να στηρίξει τον βουλευτή και δήλωσε στο Tass news πως η Ρωσία πρέπει να απέχει από μια διοργάνωση στην οποία την μισούν και σε μια χώρα όπου σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός στην περιοχή του Donbas.

Philip Kirkorov: Ο βασιλιάς της ρωσικής μουσικής σκηνής και παλαίμαχος σε αποστολές της Ρωσίας στον θεσμό εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Life TV λέγοντας πως ο διαγωνισμός έχει αλλάξει χαρακτήρα και έχει μεταλλαχθεί από μουσικός σε πολιτικός. Συνεπώς, η Ρωσία δεν έχει κανέναν λόγο να συμμετάσχει και να νομιμοποιήσει τέτοιες αλλαγές. Κάλεσε σε μποϊκοτάζ της φετινής Eurovision από τους συμπατριώτες του.

Dmitry Peskov: Ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Πούτιν ανέφερε στο BBC πως λαμβάνοντας υπόψιν αφενός τον τόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και αφετέρου τα προβλήματα ασφαλείας και τις επιθετικές συμπεριφορές εγείρεται ζήτημα. Επισημαίνει μάλιστα πως δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια επίσημη απόφαση εάν η Ρωσία θα διαγωνιστεί τελικά στο Κίεβο.

Τις τοποθετήσεις αυτές αντέκρουσε η Ουκρανή βουλευτής Olga Chernakova, η οποία υποστήριξε πως κανένας Ρώσος πολίτης δεν θα κινδυνέψει στη χώρα της κατά τη διάρκεια της Eurovision και πως αν κάποιος πρέπει να φοβάται είναι οι Ουκρανοί που δέχονται όλοι αυτήν την επίθεση στο πρόσωπο της πατρίδας τους.

Η EBU αναμένει η Ρωσική αποστολή να ανακοινώσει τον καλλιτέχνη της και θεωρεί πως δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την συμμετοχή της Ρωσίας. Ευχόμαστε να ξέρει κάτι παραπάνω και να απολαύσουμε τον εκπρόσωπο της Ρωσίας στο Κίεβο και γιατί όχι και με την νίκη!…

2 Σχόλια

 • Δημήτρης

  Προφανώς ο αρθρογράφος έμαθε μια φράση «αυτοδιάθεση των λαών» και την πετάει έτσι χωρίς να γνωρίζει τι ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ρωσία (ουσιαστικά και ο ίδιος πολιτικοποιει την eurovision και παίρνει θέση υπέρ της ρωσίας) σε ένα θέμα για το οποίο μάλλον δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις!!

  • Tigkran Sarkisian Tigkran Sarkisian

   Αγαπητέ Δημήτρη,

   Έτσι ειναι, εάν έτσι νομίζεται. Ο καθένας μπορει να εξάγει τα συμπεράσματα που δύναται!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *