Λετονία: Σημαντικές αλλαγές στο Supernova για το 2019

Η Λετονία έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή της στον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision και ο ραδιοτηλεοπτικός της φορέας έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επόμενη διαδικασία εθνικής επιλογής. Το κρατικό κανάλι , LTV, ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία εθνικής επιλογής Supernova 2019.

Το Supernova είναι η διαδικασία επιλογής εκπροσώπου της χώρας για τον Διαγωνισμό της Eurovision τα τελευταία τέσσερα έτη. Για την επερχόμενη 5η χρονιά του Supernova, το κρατικό κανάλι έδωσε στην δημοσιότητα κάποιες σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα:

Το όριο ηλικίας

Το όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους ερμηνευτές και στιχουργούς πέφτει και γίνεται επιτρεπτό σε άτομα ηλικίας 16 και άνω να συμμετέχουν στην εθνική επιλογή. Ο Ilze Jansone , υπεύθυνος για την διεξαγωγή της διαδικασίας, τόνισε σε δηλώσεις του, την δυνατότητα που δίνεται με τον τρόπο αυτό σε νεότερους καλλιτέχνες και στιχουργούς να πάρουν μέρος και μετά την αντιπαράθεση των θετικών και αρνητικών σημείων , το γενικό συμπέρασμα που υπερίσχυσε είναι ότι θα προσδώσει κάτι θετικό στην εθνική επιλογή.

Αναζήτηση “ραδιοφωνικής επιτυχίας”

Μια δεύτερη αλλαγή στην διαδικασία αφορά το τραγούδι που αναζητείται απ’ τους ιθύνοντες του καναλιού. Σκοπός αυτή την φορά είναι η ανάδειξη τραγουδιού για την Eurovision που θα αποτελεί “ραδιοφωνική επιτυχία” (radio hit). Για τον λόγο αυτό, η εκτίμηση των υποβληθέντων τραγουδιών θα γίνει για πρώτη φορά από μια επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των κορυφαίων ραδιοσταθμών της χώρας .

Αυστηρότερα κριτήρια

Επιπροσθέτως ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, θα αυστηροποιήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων εκτιμώνται οι υποβληθείσες συμμετοχές. Όλα τα τραγουδιά λοιπόν, θα πρέπει να είναι ηχογραφημένα με επαγγελματικό τρόπο και να εκφράζουν όσο γίνεται τις ιδέες των στιχουργών τους. Ακόμα και τα τραγούδια σε μορφή “Demo” είναι πολύ πιθανό να μην ακουστούν καν απ’ την επιτροπή και να παραμεριστούν.

Δικαιούχοι και προθεσμίες

Ενώ η προτεραιότητα παραμένει στους ντόποιους καλλιτέχνες ωστόσο και οι αλλοδαποί παραγωγοί, στιχουργοί και τραγουσιστές μπορούν να πάρουν μέρος στην διαδικασία επιλογής. Οι μεμονωμένοι ξένοι τραγουδιστές θα πρέπει να αποτελούν μέρος γκρουπ που έχει συσταθεί από Λετονούς καλλιτέχνες. Ωστόσο όλες οι κατηγορίες καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν την χώρα στον επόμενο διαγωνισμό της Eurovision θα μπορούν να υποβάλλουν τα τραγούδια τους από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι την 21η Οκτωβρίου 2018.

Η Λετονία στην Eurovision 

Η Λετονία συμμετείχε πρώτη φορά στον διαγωνισμό το 2000. Στην πρώτη συμμετοχή της με το ποπ/ροκ συγκρότημα Brainstorm έφτασε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα με το τραγούδι My Star. Η νίκη δεν άργησε να έρθει για την βαλτική χώρα, αφού μόλις το 2002 κέρδισε τον διαγωνισμό με την Marie N’ και το τραγούδι της I Wanna. Η συμμετοχή της εκείνη προέκυψε μετά από την απόσυρση της Πορτογαλίας, καθώς το αποτέλεσμα του 2001 την άφηνε εκτός διαγωνισμού. Από το 2009 μέχρι το 2014 απέτυχε να προκριθεί στον τελικό έξι συνεχόμενες φορές , για να εκπροσωπηθεί το 2015 με την Animata και το τραγούδι της Love Injected με το οποίο θα πετύχει την καλύτερη θέση των τελευταίων ετών. Στον τελευταίο διαγωνισμό εκπροσωπήθηκε απ’την Laura Rizzotto και το Funny girl που κατέληξε στην 12η θέση του β’ ημιτελικού αποτυγχάνοντας να προκριθεί στον μεγάλο τελικό.

Αw θυμηθούμε όμως την εμφάνηση της Aminata που έδωσε στην βαλτική χώρα το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων ετών:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.