Η Ελλάδα στη Junior Eurovision. Οι εθνικοί τελικοί και μερικά trivia

Η Junior Eurovision πλησιάζει και εμείς παραμένουμε εντός θέματος. Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε χρήσιμες και δυσεύρετες πληροφορίες, άγνωστες πλέον στο κοινό για τους ελληνικούς τελικούς που διοργάνωσε η χώρα μας για την επιλογή των 6 συμμετοχών της μέχρι και σήμερα. Όποιος γνωρίζει κάτι επιπλέον, με χαρά περιμένουμε το σχόλιο του. Όπως θα δείτε, πολλά ονόματα που συνδέθηκαν με τη Γιουροβίζιον και τους ελληνικούς τελικούς φιγουράρουν και ανακυκλώνονται και εδώ, ορισμένα μάλιστα εμφανίζονται πολλές φορές…

Ελληνικός τελικός 2003 (Σινέ Κεραμικός).

Παρουσίασαν η Μάσα Φασούλα κι ο Θέμης Γεωργαντάς. Διαγωνίστηκαν 10 τραγούδια. 50% Τηλεψηφοφορία, 50% Επιτροπή.

Μέλη Επιτροπής: Δάφνη Μπόκοτα (σχολιάστρια ESC), Φωκάς Ευαγγελινός (χορογράφος ESC), Θάνος Καλλίρης (GRE 87), Σταύρος Παπασταύρου, Σωκράτης Σουμέλας, Ηλίας Φίλιππος και δύο παιδιά ως μέλη κοινού (Βάσια Γιαννακοπούλου, Γιώργος Γκόντεβας).

Καλεσμένοι: ΟΝΕ (CYP 02), Ευρυδίκη (CYP 92, 94, 07), Θεοδώρα Ράφτη (εκπρόσωπος της Κύπρου) και Anne Gadegaard (εκπρόσωπος της Δανίας).

 

Ελληνικός τελικός 2004 (Στούντιο της ΕΡΤ).

Παρουσίασε ο Γιώργος Φραντζεσκάκης (NF 02). Διαγωνίστηκαν 10 τραγούδια. 60% Τηλεψηφοφορία, 40% Επιτροπή

Μέλη Επιτροπής: Πασχάλης Αρβανιτίδης (GRE 77), Αποστολία Ζώη, Φιόνα Τζαβάρα (NF 96, καλεσμένη NF 09), Σταύρος Παπασταύρου, Πέτρος Ίμβριος (NF 89), Αντώνης Παππάς (στιχουργός GRE 95, 01), Χρήστος Χατζηνάσιος (NF 10).

Καλεσμένοι: Breakers without Fears, Νικόλας Γανόπουλος (JESC 04), Πασχάλης, Φιόνα Τζαβάρα, Χρήστος Χατζηνάσιος, Πέτρος Ίμβριος και Αποστολία Ζώη.

 

Ελληνικός τελικός 2005 (Στούντιο ΕΡΤ)

Παρουσίαση: Μαρία Σπυριδάκη και Σεραφείμ Σίλας.  Διαγωνίστηκαν 10 τραγούδια. 60% Τηλεψηφοφορία, 40% Επιτροπή

Μέλη Επιτροπής: (δεν έχουμε τα στοιχεία)

Καλεσμένοι: (δεν έχουμε τα στοιχεία)

 

Ελληνικός τελικός 2006 (Στούντιο ΕΡΤ)

Παρουσίαση: Γιώργος Αμυράς και Ρένια Τσιτσιμπίκου. Διαγωνίστηκαν 10 τραγούδια. 60% Τηλεψηφοφορία, 40% Επιτροπή

Μέλη Επιτροπής: Γιώργος Πολυχρονίου, Κωνσταντίνα (CYP 83), Διονύσης Σχοινάς (NF 98), Νίνα Λοτσάρη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης (CYP NF 06), Στέλιος Φωτιάδης (πρώην μέλος των Νοστράδαμος-παραλίγο GRE 74 και σύζυγος της Γλυκερίας-NF 80. Την βραδιά της Junior η Κωνσταντίνα αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Νοτσαρίδη.

Καλεσμένοι: Διονύσης & Δημήτρης Σχοινάς, Λούης Παναγιώτου & Χριστίνα Χριστοφή (εκπρόσωποι της Κύπρου), Νικόλας Γανόπουλος (JESC 03), Secret Band (JESC 04), Αλέξανδρος και Κάλλη (JESC 05).

 

Ελληνικός τελικός 2007 (Στούντιο D της ΕΡΤ)

Παρουσίαση: Μάριον Μιχελιδάκη. Διαγωνίστηκαν 10 τραγούδια. 60% Τηλεψηφοφορία, 40% Επιτροπή

Μέλη Επιτροπής: Κώστας Τουρνάς (NF 80), Γιώργος Πολυχρονίου, Σαρμπέλ (GRE 07), Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Γιώργος Μουχταρίδης, Νίκος Βούτουρας, Αντώνης Καρατζίκος.

Καλεσμένοι: Sarbel, Γιώργος Ιωαννίδης (εκπρόσωπος της Κύπρου).

 

Ελληνικός τελικός 2008 (Στούντιο D της ΕΡΤ)

Παρουσίαση: Γιώργος Αμυράς και Ρένια Τσιτσιμπίκου. Διαγωνίστηκαν 10 τραγούδια. 60% Τηλεψηφοφορία, 40% Επιτροπή

Μέλη Επιτροπής: Νίκος Βούτουρας, Γιώργος Πολυχρονίου, Γιώργος Συριόπουλος, Μπέσσυ Αργυράκη (GRΕ 77), Θεόδωρος Ζωγράφος. Τη βραδιά της Junior προστέθηκαν οι Κώστας Τουρνάς (NF 80) και Σοφία Βόσσου (GRE 91).

Καλεσμένοι: Κώστας Μαρτάκης (NF 08, 14), Έλενα & Χάρης (εκπρόσωποι της Κύπρου).

Για τις έξι ελληνικές συμμετοχές, μπορεί κανείς να δει πληροφορίες εδώ:

Οι έξι συμμετοχές της Ελλάδας στη Junior Eurovision

Και μερικά trivia:

  • Η Χλόη Μπολέτη (JESC 2006) ήταν υποψήφια τόσο το 2003 (2η), όσο και το 2004 (2η), ενώ το 2007 έδωσε τα αποτελέσματα.
  • Η Μαρίνα και η Ευτυχία Μανωλαράκη (υποψήφιες το 2003) είναι κόρες της Πόπης Τσαπανίδου, η οποία ήταν τότε παρουσιάστρια στην ΕΡΤ. Την ίδια χρονιά διαγωνίστηκε και η Γεωργία Βασιλείου, ετεροθαλής αδελφή του Γιώργου Αλκαίου (GRE 10).
  • Ο Αλέξανδρος Χούντας είναι γιος του παλαίμαχου δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Κώστα Χούντα και της τηλεπαρουσιάστριας του ίδιου καναλιού, Ρίτας Ασημακοπούλου. Ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου στο σήμερα, ήταν υποψήφιος και το 2004, όπως και η Κάλλη ή Κάλλι Γεωργέλλη (η οποία ονομάζεται πλέον Kalli Therinae και ήταν υποψήφια στο “American Idol 11”, όπου μπήκε στους 100), με ξεχωριστά τραγούδια ο καθένας. Το 2004 η Κάλλη και το 2006 ο Αλέξανδρος έδωσαν τα αποτελέσματα, ενώ η Κάλλη τραγούδησε στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
  • Ο Αντώνης Σκριβάνος, μέλος των Secret Band (JESC 04), έκανε χορευτικά και στη συμμετοχή των Αλέξανδρου και Κάλλη. Η μητέρα του, Βίκη Καμπάκογλου, έκανε τη χορογραφία.
  • Η Μαρία Παραπονιάρη, της οποίας το υποψήφιο τραγούδι Harry Potter δεν πέρασε απαρατήρητο, διαγωνίστηκε αργότερα και στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο”.
  • Το 2006 και το 2007 συναντούμε ως υποψήφια την Θεοδώρα Κατσικογιάννη, η οποία με το όνομα Dora επανάκαμψε στον ελληνικό τελικό του 2012 (2η). Στον ίδιο τελικό είχαμε και μια αποχώρηση υποψήφιας (Βερίνα Ευαγγέλου) για προσωπικούς λόγους και αντικατάστασή της (Μαρία Ρηγοπούλου).
  • Το 2008 διαγωνίστηκε η Ελληνο-Αρμένισσα Αθηνά Μανουκιάν, η οποία σημειώνει διεθνή επιτυχία με τα τραγούδια της.
  • Πολλά παιδιά, όλως τυχαίως, βρέθηκαν να διαγωνίζονται σε 2 και 3 εθνικούς τελικούς. Διαπλοκή και στη Junior; Δεν αποκλείεται, αφού δεν είναι λίγα αυτά που είχαν κάποια σχέση με τη show biz… Πολλά πάντως από αυτά τα παιδιά, έχουν κάνει κάποια βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο. Ίσως σε άλλο άρθρο επανέλθουμε με τον κατάλογο των συμμετεχόντων και των τραγουδιών κάθε χρονιάς.
  • H Ελλάδα σκόπευε να αποσυρθεί το 2008, αλλά η ανάθεση της διοργάνωσης στην Κύπρο ανέβαλε τα σχέδια της ΕΡΤ για ένα χρόνο. Οι “κακές γλώσσες” λένε ότι η επιλογή του -ομολογουμένως πολύ κακού- τραγουδιού το 2007 έγινε επίτηδες, για να βρεθεί δικαιολογία αποχώρησης. Εμείς δεν συμφωνούμε: φαίνεται πως η χαμηλή τηλεθέαση και η οικονομική κρίση οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.