Αποκλειστική Συνέντευξη – ΗΛΙΑΣ ΚΟΖΑΣ: «To “Alcohol is Free” είχε κάτι ιδιαίτερο – Είμαστε πολύ τυχεροί που ζήσαμε τον Αγάθωνα»

Αρκετοί τον γνώρισαν μέσω των Koza Mostra. Ο Ηλίας Κόζας όμως έχει μπει αρκετά νωρίς στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Από μικρή ηλικία ήταν fan των Freddie Mercury, Metallica και Reimstaim.

Ο ίδιος ξεκίνησε από τους «Motherfunkers» (σχήμα το οποίο έπαιζε funk, soul, R&B μουσική), αργότερα εντάχθηκε στους “Cabaret Balkan” ενώ πριν από 9 χρόνια ίδρυσε το προσωπικό του project που ακούει στο όνομα Koza Mostra.

Η υπέροχη μπάντα, μαζί με τον αγαπημένο μας Αγάθωνα χάρισαν την 6η θέση στην Eurovision 2013 με το «Alcohol is Free”.

Ο καλλιτέχνης μας μιλάει για εκείνη την εμπειρία, τις στιγμές που κρατάει καθώς και τα επόμενα επαγγελματικά τους σχέδια.

1.Το όνομά σου είχε ακουστεί το 2020, για να εκπροσωπήσεις την Κύπρο στην ερχόμενη Eurovision, κάτι που τελικά δεν έγινε. Ποιες είναι για σένα οι ιδανικές προϋποθέσεις, που θα σε κάνουν να πεις το «ΝΑΙ», είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο;

Παίζει γενικότερα μεγάλο ρόλο το timing. Φέτος δεν θα ήταν καλό, λόγω της κατάστασης και ότι το έχω ζήσει ήδη μία φορά. Δεν αποκλείω όμως για κάτι κάποια άλλη χρονιά. Ούτως ή άλλως είμαι στο ξεκίνημα ενός solo project. Η Eurovision πάντως δεν είναι ένας στόχος, είναι κάτι που έρχεται στην πορεία.

2.Μαζί με τους Koza Mostra και τον Αγάθωνα, ήσασταν μία από τις συμμετοχές που καταφέρατε να μπείτε στην κορυφαία 10αδα. Τι ξεχωριστό, κατά την γνώμη σου είχε η εμφάνισή σας και που υστερούν, θεωρείς, οι συμμετοχές που στέλνουμε τα τελευταία χρόνια;

Αυτό που είχαμε εμείς ήταν ένα ξεχωριστό τραγούδι και παρέα. Καλώς ή κακώς το κλίμα που επικρατεί σε μια αποστολή, βγαίνει προς τα έξω, όταν μιλάμε για μια παρέα που είναι εξωστρεφή άτομα. Όσον αφορά την συμμετοχή μας, είχαμε κάτι το ιδιαίτερο, ήταν κάτι που δεν περίμενες να ακούσεις σε έναν διαγωνισμό -που κατά βάση τα περισσότερα τραγούδια είναι pop στον θεσμό-.

Όσον αφορά τις τελευταίες μας συμμετοχές, δεν θεωρώ πως λείπει κάποιο συστατικό. Αλλά είναι ωραίο σε έναν τέτοιο διαγωνισμό να στέλνεις τραγούδια, που να είναι προτάσεις.

Καλώς ή κακώς όμως παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο (όπως η σωστή προώθηση, το marketing). Αυτό το λέω γιατί κατά καιρούς έχουν υπάρξει συμμετοχές, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι ίδιες οι χώρες. Αλλά και σε εμάς, όσον αφορά την τελευταία 10ετία, υπήρχαν 2-3 συμμετοχές, οι οποίες αν είχαν παρουσιαστεί αλλιώς, θα είχαν πάει καλύτερα.

Είναι όμως και οι επιτροπές, για τις οποίες διαφωνώ, καθώς ο κόσμος έχει σημασία τι θα πει. Σε ένα cd, δεν περιμένεις πόσα μέλη επιτροπών θα πάνε να το αγοράσουν, αλλά πόσο κοινό.

Β. Τι στιγμές κρατάς από τον Αγάθωνα και τι «μαθήματα ζωής» σου έχει δώσει σε καλλιτεχνικό επίπεδο;

Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν πολύ ευθύς, ειλικρινής ντόμπρος και -λυπάμαι που το λέω- είναι από τους πολύ λίγους που έχω γνωρίσει στον χώρο, ο οποίος ήταν έτσι. Έκανε πολύ μεγάλο καλό που ήταν με μας. Δεν χάθηκε αυτό το παρείστικο που είχαμε, ίσα-ίσα ενισχύθηκε.  Είμαι πολύ τυχερός που τον έζησα, γιατί τον γνώρισα πριν τον διαγωνισμό. Έχω πει πολλές φορές ότι την είχαμε έτοιμη (την δουλειά για το Alcohol if Free) και την είχαμε προγραμματίσει για τον πρώτο μας προσωπικό δίσκο. Δεν βρήκαμε δηλαδή ένα τραγούδι για την Eurovision. Όταν μας ζητήθηκε να πάρουμε μέρος, το προτείναμε εμείς για να πάμε μαζί με τον Αγάθωνα.

Η μεγαλύτερη συμβουλή που μου έδωσε έμμεσα είναι ότι δεν μου έδωσε καμία συμβουλή.

3.Όταν επέστρεψες από τον διαγωνισμό, ποια οφέλη/δυσκολίες συνάντησες στην μετέπειτα επαγγελματική σου καριέρα;

Συνάντησα και τα 2. Σίγουρα τα οφέλη ήταν αυτά που θέλαμε, καθώς μας γνώρισε αρκετός κόσμος εδώ και στο εξωτερικό. Ωστόσο, υπήρχαν αρκετές επιπτώσεις. Στην Ελλάδα μας αρέσει πολύ να βάζουμε ταμπέλες και να είμαστε οπαδικοί. Αλλά γενικότερα από τους  δημοσιογράφους είχαμε μία πολύ σωστή αντιμετώπιση, κάτι που δεν το περιμέναμε. Μας σεβάστηκαν ίσως και λόγω του Αγάθωνα.

4.Οι καλλιτέχνες ήταν οι άνθρωποι που επλήγησαν περισσότερο αυτήν την χρονιά εξαιτίας της πανδημίας. Κάνοντας ένα μικρό flashback στο 2020, υπήρχαν κάποια θετικά γεγονότα που να σε εξέλιξαν ή να σε έκαναν να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου;

Σίγουρα. Επειδή αυτή η δουλειά μας τρώει πολύ χρόνο και δεν μας αφήνει να σκεφτούμε απλά πράγματα, αυτή η κατάσταση μου έδωσε την ευκαιρία να καθαρίσει λίγο το μυαλό μου (π.χ τι θέλω να κάνω, τι να βγάλω προς τα έξω κ.τ.λ). Το πλήγμα από την άλλη όμως, είναι τεράστιο γιατί  έρχεται μία μέρα και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει (δεν μπορείς να κάνεις ούτε σχέδια, ούτε όνειρα).Δυστυχώς κανένας μας δεν ξέρει πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Δεν θέλω να είμαι καταστροφολόγος, αλλά νομίζω ότι θα αφήσει πολλά πλήγματα (και ψυχολογικά) στον κόσμο.

5.Οι Koza Mostra διανύουν την 9 η τους χρονιά στα μουσικά δρώμενα. Σκεφτήκατε φέτος λόγω των συνθηκών να ρίξετε «τίτλους-τέλους» στην μπάντα;

Δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα. Δρομολογείται κιόλας η δημιουργία ενός νέου δίσκου. Το να κάνω μία solo κίνηση (άσχετα με την πρόταση για την Eurovision) το είχα ούτως ή άλλως στο μυαλό μου. Ήταν μία προσωπική μου ανάγκη, δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.

Β. Είστε από τα λίγα συγκροτήματα που έχουν παραμείνει αρκετά χρόνια στο ελληνικό πεντάγραμμο. Για εσάς ποιο ήταν το δικό σας «μυστικό» επιτυχίας ;

Η μπάντα έχει κάνει και αυτή τις αλλαγές της, δεν σημαίνει ότι αν ένα μέλος έχει πρόβλημα, πρέπει να διαλύει μια μπάντα. Αν οι μπάντες διαλύονται, μπορεί να έχουν τους λόγους τους. Αλλά εάν δεν υπάρχει δημιουργικό πρόβλημα ή συνεννόησης δεν τίθεται θέμα για διάλυση.

6.Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Όσον αφορά το συγκρότημα, στα επερχόμενα σχέδια μας είναι η ολοκλήρωση του 3ου μας δίσκου. Ήδη έχει κυκλοφορήσει η 1η μας δουλειά (Requiem), στην οποία συνεργαστήκαμε με έναν καλλιτέχνη παγκοσμίου βεληνεκούς (Gogol Bordello). Είναι ένα τραγούδι, το οποίο τηρεί το ύφος που έχουμε θέσει, από την αρχή της μπάντας. Μιλάει δηλαδή για τα κοινωνικά θέματα -προβλήματα (ρατσισμό -προσφυγικό). Είναι ένα τραγούδι που δωρίσαμε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Είμαστε γενικά πολύ ευαισθητοποιημένοι.

Ωστόσο ο Covid-19 μας έκοψε την συνέχεια του project, άλλα έπεται συνέχεια. Ας επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας και σίγουρα θα πάρουμε μπρος.

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.