Αλβανία 2017: Αλλαγές στον εθνικό τελικό

Αλβανία 2017: Αλλαγές στον εθνικό τελικό

H κρατική τηλεόραση της Αλβανίας RTSH ανακοίνωσε ορισμένες ορισμένες αλλαγές στο επερχόμενο Festivali i Këngës (FiK), το φεστιβάλ δηλαδή το οποίο αποτελεί τον εθνικό τελικό της χώρας για την επιλογή τραγουδιού στην Eurovision. Αυτό θα είναι το 55ο φεστιβάλ το οποίο ξεκίνησε το 1962.

Η πρώτη αλλαγή που θα συντελεστεί, είναι η μείωση του αριθμού των τραγουδιών. Από 30 τραγούδια που συμμετείχαν στους ημιτελικούς του περσινού φεστιβάλ, πλέον ο αριθμός κομματιών μειώνεται στα 24, εκ των οποίων τα 14 θα προκριθούν στον μεγάλο τελικό, όταν στο περσινό τελικό ο αριθμός αυτός ανερχόταν στα 22 κομμάτια.

Η 2η και σημαντικότερη αλλαγή, είναι η εισαγωγή 2 νέων επιτροπών, της επιτροπής κοινού και της επιτροπής των media. Μέχρι και το FiK 2015, o νικητής του φεστιβάλ και εκπρόσωπος της Αλβανίας στην Eurovision, αποφασιζόταν αποκλειστικά από μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες μουσικούς. Με το νέο σύστημα, τα 8 από τα 14 κομμάτια τα οποία θα προκριθούν από τους ημιτελικούς στον τελικό θα αποφασίζονται από την κριτική επιτροπή των επαγγελματιών, ενώ τα υπόλοιπα 6 θα επιλέγονται από τις επιτροπές κοινού και media (από 3 κομμάτια η κάθε μια). Στον τελικό το σύστημα αλλάζει καθώς δεν θα συμμετέχει η επιτροπή των media, και ο νικητής θα επιλέγεται κατά 60% από την επιτροπή των επαγγελματιών, και κατά 40% από την επιτροπή του κοινού.

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Festivali i Këngës, παραδοσιακά πάντως διεξάγεται κοντά στις ημέρες των Χριστουγέννων. Στις 24 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τραγουδιών.

Η Αλβανία συμμετέχει στον διαγωνισμό της Eurovision από το 2004, χωρίς να έχει κερδίσει ακόμα το πρώτο βραβείο. Η καλύτερη της θέση είναι η 5η το 2012 με την Rona Nishliu και το “Suus”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.